назад
04.12.17

Захист прав засуджених осіб

SuM 171203 11Тему захисту прав осіб, що перебувають на обліку в Краснопільському районному секторі з питань пробації, обговорили на робочій зустрічі 30 листопада начальник Краснопільського місцевого бюро правової допомоги Сергій Куцеренко та керівник сектору Вікторія Коломієць.

Працівники Краснопільського бюро правової допомоги активно співпрацюють з районним сектором з питань пробації та надають правові роз’яснення та консультації з різних питань законодавства особам, що перебувають на обліку. Відповідно до Закону «Про пробацію» суб’єктами пробації є:обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь;особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт;особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт;особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням;звільнені від відбування покарання вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до трьох років;особи, засуджені до обмеження волі, які направляються для відбування покарання до виправних центрів;особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення. Саме така категорія осіб проходить нелегку адаптацію в умовах  змін в суспільстві, має певні проблеми та потребує захисту своїх прав   після звільнення з місць позбавлення волі чи під час відбуття покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

Так, за допомогою до бюро звернулася жінка, раніше декілька разів засуджена, що відбувала покарання у місцях позбавлення волі, яка до цього часу не набула статусу громадянки України, фактично є особою без громадянства. Оскільки вона народилася в республіці Молдова, то міграційна служба надала пропозиції щодо алгоритму дій для подальшого набуття їй статусу громадянина України.

 

Працівники бюро стали на захисті її прав. Підготовлені відповідні документи для звернення в консульство вказаної держави, надані відповідні рекомендації. Ведеться збір передбаченого законодавством переліку документів.