назад
27.03.17

«Захист, право і справедливість – для цього працює система безоплатної правової допомоги», – Павло Петренко

FB IMG 1490635479397На цьому наголосив сьогодні, 27 березня 2017 року, Міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції в Одесі, учасниками якої стали й клієнти системи БПД, які змогли відстояти свої права звернувшись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Одещині. Перед цим заходом очільник Мін’юсту разом із директором Координаційного центру з надання правової допомоги Андрієм Вишневським відвідали Перший одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де провели особистий прийом громадян.

Першим на особистий прийом громадян до Міністра юстиції прийшов керівник громадської організації “ЗАХИСТ” міста Білгород-Дністровськ та Білгород-Дністровського району, діяльність якої спрямована на захист ветеранів, учасників АТО та їх родин. Він розповів, що найчастіше учасники АТО потребують вирішення гострого соціального питання забезпечення земельними ділянками. Учасники зустрічі, серед яких був також керівник Головного територіального управління юстиції в Одеській області Микола Станіщук та керівник Білгород-Дністровського бюро правової допомоги Сніжана Пейчева, дійшли думки щодо доцільності проведення у м. Одеса спільних з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформаційних семінарів для учасників бойових дій. За задумом, на цих семінарах обговорюватимуться можливості вирішення правових проблем, пов’язаних з отриманням учасниками АТО земельних ділянок та інших актуальних для воїнів питань, які потребують розв’язання у правовому полі.

received 1292943907438567

На прийом до центру прийшло 10 клієнтів, які проживають в м. Одеса та Одеській області. Усі вони прагнули розв’язати та отримати консультації з житлових, сімейних питань, виплати пенсій, захисту права власності тощо.

karta pravovyh potreb

received 1292945244105100

«Кожен українець має право на правову допомогу та захист своїх прав», – зазначив Павло Петренко, додавши: «Переконаний: кожен громадянин України має знати, що держава не залишить його напризволяще у скрутній ситуації. Саме для цього діє система безоплатної правової допомоги, офіси якої функціонують по всій країні. У них кожен може отримати безкоштовну юридичну консультацію та за необхідності – допомогу адвоката».

FB IMG 1490635470699

На прес-конференції у прес-центрі “Одесит” (www.odessit.ua) Павло Петренко повідомив, що впродовж останніх трьох років Мін’юст створив розгалужену систему безоплатної правової допомоги, що налічує близько 550 офісів по всій території України, включно із малими містами та селищами. Звернувшись до них кожен зможе отримати роз’яснення з правових питань, юридичну консультацію та, за необхідності, можливість представлення своїх інтересів у суді за рахунок держави. Також він поінформував, що незабаром у військовому госпіталі Одеси (вул. Пироговська, 2) розпочне працювати мобільний дистанційний пункт консультування з правових питань у складі фахівців одеських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатів, які надають таку допомогу на території області. Він нагадав, що учасники АТО та особи, на яких розповсюджується дія ЗУ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, мають право на всі види безоплатної правової допомоги. За його словами, юристи у складі мобільних груп двічі на тиждень відвідуватимуть медичну установу, аби надавати необхідні правові консультації військовим, які у ній перебувають.

received 1292949174104707

«Захист, право і справедливість – саме для цього працює команда системи безоплатної правової допомоги», – зазначив Павло Петренко. За його словами, сьогодні по всій Україні до центрів та бюро правової допомоги приходять тисячі людей, які не могли вирішити свої проблеми у правовому полі нерідко впродовж десятиріч. За його словами, не в останню чергу це сталося через свавілля чиновників. Свої життєві історії та історії допомоги розповіли співучасники заходу – клієнти цетрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Одещині. Так, одна з клієнток висловила вдячність фахівцям системи БПД за отриману правову допомогу та небайдуже ставлення, розповівши свою життєву ситуацію. «Коли людина залишається наодинці зі своїм горем, не маючи юридичної освіти, від цього залежить ціле життя, іноді життя хворої дитини», – зазначила вона. Жінка має на утриманні тяжко хвору доньку з обмеженими фізичними можливостями, підтримка життя якої потребує чималих коштів. Вона не має можливості працевлаштуватись, здійснюючи цілодобовий догляд за дитиною, та не змозі отримати субсидії. Батько дитини, на жаль, не надавав необхідної матеріальної допомоги для дитини. Однак за допомогою центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги вирішилося питання сплати аліментів.

Висловився і клієнт Другого одеського місцевого центру, ветеран війни, якому у центрі допомогли вирішити питання у сфері земельного права, а також клієнтка, якій спеціалісти Третього одеського місцевого центру допомогли відстояти її право на проживання в квартирі, в якій вона мешкала десятки років, та яку незаконно виселили.

Переглянути відеозапис прес-конференції

«Кожна така справа додає віру у те, що в цій країні є право і справедливість. Ми будемо за це боротись», – запевнив Міністр юстиції.

«Система безоплатної правової допомоги – це реальний інструмент захисту кожної людини, яка раніше не мала такої можливості. Приходьте до наших офісів – в них кожна людина отримає консультацію і буде почутою», Павло Петренко.

Нагадаємо, раніше сьогодні Міністр ютиції Павло Петренко та директор Координаційого центру з надання павової допомоги Андрій Вишневський зустрілися зі студентами-правниками Одеської юридичої академії, розпровівши про рефоми Мін’юсту та можливості проходження практики у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

received 1292944814105143

received 1292948914104733

received 1292945514105073


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter