назад

12121434789547У зв’язку з відсутністю у дитини можливості самій захистити свої права, опікуватися її благополуччям  повинні  батьки,  а  у  випадку  коли  дитина  втратила  батьків  – опікуни чи  піклувальники. Законодавство України гарантує цілу низку прав і пільг дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Відповідно до  статті 25 Закону України “Про охорону дитинства” діти,  які  внаслідок смерті  батьків, позбавлення батьків батьківських прав,  хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського  піклування,  мають  право  на особливий захист і допомогу з боку держави. Однак, незважаючи  на   встановлені  нормативними  документами  гарантії,  виникають ситуації  коли з  метою  захисту  прав  дитини необхідно  звертатися  до  суду.

До  Кременецького  місцевого  центру  з  надання  безоплатної  вторинної  правової  допомоги  звернувся  громадянин  Г.  з  метою захисту  спадкових  прав  своєї  племінниці,  над якою  встановлено  опіку  та  надано  статус  дитини-сироти.

У 2011 році померла  її мати, після смерті, якої залишилась спадщина – частина квартири. При  зверненні  в  нотаріальну  контору  для  оформлення  спадкових  прав,  їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на  спадщину за законом. Спадкоємцями вищевказаного майна є також батьки спадкодавиці, які в шестимісячний  строк з дня відкриття спадщини не відмовились від неї. Таким чином, на частину квартири, яка належала матері претендували ще і дід з бабою неповнолітньої Н.

Законодавець з метою захисту прав дітей закріплює безумовний принцип прийняття ними спадщини. Це означає, що якщо спадкоємці на момент відкриття спадщини не досягли 18 років, і з якихось причин батьки або опікун чи піклувальник не подали заяву про прийняття ними спадщини  вважається, що спадщину діти прийняли. Таким чином, закон ставить інтереси малолітніх і неповнолітніх спадкоємців під особливий захист.

Майнові інтереси дитини забезпечені також гарантією права на обов’язкову частку у спадщині (ст. 1241 ЦК України). Малолітні, неповнолітні діти спадкодавця незалежно від змісту заповіту спадкують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).

Начальником відділу  представництва Іриною Бурченюк, яку було уповноважено для надання  БВПД  (наказ  №53 від  25.04.2018), з метою  недопущення   порушення  прав  дитини-сироти підготувлено  та  подано  до  суду  позовну  заяву  про  визнання  права  власності  на  спадкове  майно. 

Оскільки, спадкування – це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Тому, згідно статті 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Завдячуючи зваженим  та  професійним  діям фахівця Кременецького МЦ Ірини  Бурченюк  з відповідачами  вдалося  укласти  мирову угоду, яка була  затверджена Кременецьким  районним  судом 11.07.2018. Так, відповідно до  даного  рішення за  неповнолітньою Н. визнано право власності на частину квартири, яка  належала її матері.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).