назад

Захист житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

123321В Україні на законодавчому рівні закріплено обов’язок держави піклуватися про захист житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. Саме це стало темою виступу фахівця Приазовського бюро правової допомоги Юлії Стефанкової на семінарі, проведеному 12 грудня 2018 року для прийомних родин, створених на території Приазовського району.

       Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (далі – Закон) встановлює два напрями захисту житлових прав дітей зазначених категорій, а саме: 

  1. збереження житла, яке вже належить їм на правах власності або на правах користування; 
  2. надання нового житлового приміщення. 

       Збереження житла, яке вже належить їм на правах власності або на правах користування.

       Законом передбачено, що за дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, а також осіб з їх числа зберігається право на житло, у якому вони проживали з батьками або іншими родичами до моменту встановлення опіки/піклування, влаштування в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

       Відповідальність за збереження житла та повернення його дітям після завершення терміну їх перебування в сім’ї опікуна або піклувальника, прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, несуть місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування, розташовані за місцем знаходження такого нерухомого майна. 

З метою забезпечення збереження цього нерухомого майна державні адміністрації та органи місцевого самоврядування можуть вживати певних заходів, а саме: 

  1. встановлення опіки над майном;
  2. встановлення заборони на відчуження житла;
  3. укладення договору про утримання й збереження житла; 
  4. оплата квартирної плати та комунальних послуг державою; 
  5. сприяння в оформленні права власності на житло; 
  6. сприяння в отриманні спадщини.

Забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа 

1. Сприяння в постановці на квартирний облік і соціальний квартирний облік 

       У разі якщо в дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, відсутнє житло, яке належить їй на праві власності або праві користування, або якщо повернення в це житло неможливе, то після досягнення дитиною 16-річного віку вона має право стати на квартирний облік і на соціальний квартирний облік за місцем свого походження або проживання до моменту встановлення опіки/піклування, влаштування в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

       Заява про постановку на квартирний облік і соціальний квартирний облік може бути подано Службою у справах дітей, опікуном/піклувальником, прийомними батьками, батьками-вихователями, адміністрацією установи, де проживає дитина. 

2. Надання соціального житла 

       Законом встановлено, що в разі, коли в дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа після завершення перебування у відповідних закладах, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї або завершення терміну опіки/піклування відсутнє житло, то місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування забезпечують їх упорядкованим соціальним житлом протягом місяця. 

       Користування соціальним житлом є платним. Плата за житло в житловому фонді соціального призначення складається з плати за оренду житла, утримання житлових будинків і прибудинкових територій, комунальні послуги. Орган місцевого самоврядування встановлює розмір плати за соціальне житло для кожного наймача такого житла індивідуально. 

3. Надання жилого приміщення в соціальному гуртожитку 

       Відповідно до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» орган місцевого самоврядування, який прийняв рішення про взяття на соціальний квартирний облік громадянина, для якого соціальне житло є єдиним місцем проживання, одночасно, за письмовою заявою зазначеного громадянина, приймає рішення про надання йому жилого приміщення в соціальному гуртожитку протягом усього терміну його перебування на соціальному квартирному обліку.

       На цих основних моментах захисту житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа було проголошено під час виступу. Після виступу прийомним батькам було надано можливість задати спеціалісту питання, які стосуються саме їх дітей, на які вони отримали відповіді із посиланням на діюче законодавство.

За правовою допомогою, роз’ясненнями законодавства та юридичними консультаціями звертайтеся до установи системи надання безоплатної правової допомоги: 

Відділ «Приазовське бюро правової допомоги» знаходиться за адресою: смт. Приазовське, вул. Горького, 70, тел. (06133) 22-017