назад

Zaynyatst osb z nvaldnstyu  1Професійна реабілітація інвалідів – це десятки тисяч людей з обмеженими фізичним можливостями, які змінили своє життя, покращили здоров’я, отримали нову професію та стали впевненими в собі.

       Комунальна установа «Запорізький обласний центр професійної реабілітації інвалідів» Запорізької обласної ради надає можливість своїм підопічним поєднувати навчання новій професії зі здійсненням медичних оздоровчих заходів, а також організацією комплексної психокорекції й соціальної реабілітації. Окрім зазначеного, вже більше року гості установи крім професійної реабілітації мають змогу прослуховувати правопросвітницькі лекції та отримувати індивідуальні правові консультації від співробітників Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

       Чергова зустріч, яка була проведена заступником директора Валентиною Матвєєвою та головним спеціалістом відділу правової інформації та консультацій Анжелікою Савощенко, була присвячена зайнятості людей з інвалідністю. Під час семінару були обговорені питання щодо підвищення стандартів соціального супроводу при працевлаштуванні осіб з інвалідністю на робочому місці.Zaynyatst osb z nvaldnstyu  2

        Нажаль, попри все, роботодавці неохоче встановлюють для осіб з інвалідністю гнучкий графік робочого дня (надомна робота, перерви для прийняття ліків та інші потреби людини з обмеженими фізичним можливостями). Тому було обговорено механізми забезпечення прав, і в котре висловлювалась думка про те, що вкрай важливо додатково передбачати в трудовому законодавстві відповідальність роботодавця за не створення належних умов для працевлаштування осіб з інвалідністю. До слова, пролунали пропозиції щодо спрощення процедури отримання роботодавцями коштів на створення належних умов на робочих місцях для людей з інвалідністю. Це свідчить про те, що люди з обмеженими фізичним можливостями прагнуть бути рівноправними партнерами на ринку праці.

       По закінченню зустрічі всі бажаючи мали можливість отримати індивідуальні правові консультації.

       Оскільки від присутніх лунало безліч нарікань щодо порушення їх виборчих прав, серед яких не доступність сайтів Центральної виборчої комісії та виборчих дільниць, відсутність виборчих бюлетенів шрифтом Брайля, відсутність можливості використання доступних форматів під час виборчого процесу, було прийнято рішення найближчим часом провести роз’яснювальний семінар щодо забезпечення виборчих прав осіб з інвалідністю.

       Приємно було дізнатись від нових слухачів семінару, що їм в обов’язковому порядку порекомендували відвідувати подібні правопросвітницькі заходи учасники з попередніх заїздів.

Також звертайтесь за правовими консультаціями та роз’ясненнями законодавства:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел. адреса:berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел. адреса:berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).