назад
15.02.17

Законодавчі новації у сфері споживчого кредитування

5287

Напевно, майже кожному із нас доводилося стикатися у своєму житті із споживчим кредитуванням, тобто придбавати меблі, побутову техніку та інші товари чи послуги у кредит.

Про новели у законодавстві щодо кредитування консультують фахівці Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 Починаючи ж із другої половини 2017 року споживчі кредити будуть надаватися банками та іншими фінансовими установами по-новому. Повязано це із тим, що 08 грудня 2016 року Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1734 VIII «Про споживче кредитування» (далі- Закон № 1734), який спрямований на захист прав та законних інтересів споживачів і кредитодавців. Він набуде чинності через 6 місяців з моменту опублікування.

Новації цього закону полягають, насамперед, у тому, що ним встановлюється заборона зазначати у рекламі щодо надання споживчого кредиту про те, що такий кредит може надаватися без документального підтвердження кредитоспроможності споживача (позичальника) або, що кредит є безвідсотковим чи з нульовою кредитною ставкою. Тобто, якщо раніше банки та інші фінансові установи рекламували споживчі кредити під 0 % річних та без довідки про доходи позичальника, то з другої половини 2017 року така реклама повинна зникнути, а замість цього має зазначатися реальна відсоткова ставка за договором про надання споживчого кредиту. Поряд із цим, виникне необхідність вимагати від позичальників документи, що підтверджують їхню платоспроможність.

Ще одним нововведенням є те, що споживач відтепер має право протягом 14 календарних днів, з дня укладення договору про споживчий кредит, відмовитися від його укладення, без пояснення причин такої відмови.

Крім того, ст. 16 Закону № 1734 передбачено право споживача на дострокове повернення споживчого кредиту, у тому числі і шляхом збільшення суми періодичних платежів.

Також принципово прогресивним законодавчим положенням є те, що у випадку, якщо у Вас сплачена недостатня сума для виконання зобовязань за договором про споживчий кредит, то спочатку погашається прострочена до повернення сума кредиту, тобто так зване «тіло кредиту», а лише потім відсотки за користування кредитом, неустойка (штраф, пеня).

Тож, як бачимо, закон № 1734 в цілому спрямований на підвищення безпеки споживачів від ризиків порушення їх прав завдяки наданню їм повної та прозорої інформації про умови договору споживчого кредитування. Разом з тим, він допоможе забезпечити надійність банківської та фінансової системи через унеможливлення видачі кредитів споживачам з неналежною кредитоспроможністю.