назад

Залучення громади до обговорення актуальних проблем місцевого рівня: обмін думками та інформацією

Круглий стіл 1Про актуальні проблеми місцевого рівня в питаннях надання правової допомоги, шляхи залучення громади до їх обговорення йшлося на засіданні круглого столу, яке відбулося 15 травня 2017 року у м. Володимирі-Волинському.

Обговорювали співпрацю та взаємодію місцевих центрів з органами місцевого самоврядування у вирішенні правових проблем членів громад, реалізацію заходів Програм надання безоплатної правової допомоги населенню, затверджених сесіями районних рад, які знаходяться на території юрисдикції Володимир-Волинського місцевого центру.

Організували захід – Володимир-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з громадською організацією «Центр зростання громад» (місто Ковель).18492053 1913694825552796 1954297942 n 1

Участь у круглому столі, метою якого було залучення громад до обговорення правових процесів, які сьогодні відбуваються на їх теренах, взяли керівники та представники органів місцевого самоврядування міста Володимира-Волинського, Володимир-Волинського, Іваничівського та Шацького районів. Інтерес до круглого столу проявили і голови Устилузької міської, Зимнівської та новоутвореної Павлівської сільських об’єднаних територіальних громад.

У засіданні та обговоренні питань взяли участь заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Євгеній Блащук, керівники Луцького, Ковельського та Червоноградського (Львівська область) місцевих центрів, керівники бюро правової допомоги Володимир-Волинського місцевого центру.18515967 1913694828886129 1262231348 n 1

Присутні зібралися, щоб обмінятися думками та поділитися успішним досвідом взаємодії, обговорити ті проблеми, які виникають у процесі роботи та напрацювати шляхи їх подолання.

Важливість і необхідність співпраці з органами місцевого самоврядування відзначила у вступному слові директор Володимир-Волинського місцевого центру Наталія Смолярчук: «Володимир-Волинський місцевий центр з надання БВПД у рамках середньострокового Плану дій Уряду до 2020 року та плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік «Забезпечення рівного доступу до правосуддя та правової допомоги» має на меті реалізацію стратегічної цілі – переорієнтацію системи безоплатної правової допомоги на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад. У цьому зв’язку співпраця усіх державних і неурядових організацій на місцевому рівні та залучення до цього процесу органів місцевого самоврядування є дуже важливою».

Про важливість консолідації зусиль державних і недержавних структур для захисту та реалізації законних прав кожного громадянина, посилення правопросвітницької діяльності відзначив у своєму виступі заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Євгеній Блащук: «Реагуючи на конкретні реальні потреби громад через наші місцеві центри та бюро правової допомоги, необхідно навчити людей вирішувати свої правові проблеми самостійно. З цією метою слід активізувати правопросвітницьку роботу серед населення. Дуже важливо залучити до цього процесу органи місцевого самоврядування».

Голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик відзначив: «Форма участі громадян у місцевому самоврядуванні, самоорганізація населення має низку специфічних особливостей, а саме: виникає тільки там, де наявна ініціатива громадян».

Надав позитивний відгук та підтримав програму надання БПД очільник Шацької районної ради Сергій Карпук.

Директор Ковельського місцевого центру Василь Ковальчук зупинився на питаннях проблематики звернень за правовою допомогою та ролі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у громадах.

Голова правління ГО «Мережа правового розвитку», тренер, експерт з органів місцевого самоврядування ГО «Центр зростання громад» Олена Матвійчук виступила з питанням залучення громади до обговорення актуальних проблем місцевого рівня, окреслила алгоритми дій, які доцільно застосувати, щоб досягти позитивного результату.

Успішні практики залучення органів місцевого самоврядування та ресурсів місцевих бюджетів до надання безоплатної правової допомоги презентувала начальник Іваничівського бюро правової допомоги Надія Адамович.

Захід мав насичену програму, яка завершилась ознайомленням із діяльністю Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Усі учасники круглого столу ділилися власними думками, напрацюваннями та вносили пропозиції. Голови територіальних громад озвучили питання, які найбільше турбують населення. Учасниками узагальнено проблемні питання, з якими звертаються мешканці громад, що знайшло відображення на запропонованій для ознайомлення карті правових потреб.

Довідково:
Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД – м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19
Тел.: (03342) 3-80-11, 3-80-16
e-mail: volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.lt.ua
Skype: Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД
Графік роботи: пн–пт: 9.00 – 18.00