назад

Запобігання нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми

Podilsk CS 2Про актуальність цього питання йшлося 24 січня 2018 року під час семінару в Подільському міськрайонному центрі зайнятості. Говорили про те, що потрібно робити та які ризики існують при працевлаштуванні за кордоном.

В заході, який відбувся за ініціативи Подільського місцевого центру з надання БВПД, взяли участь директор місцевого центру Сергій Мерзляков, начальник відділу правопросвітництва Наталія Заблоцька, старший державний виконавець Подільського міжрайонного відділу ДВС ГТУЮ в Одеській області Юлія Чернолуцька, провідний фахівець з питань зайнятості Наталія Мамулат, старший офіцер відділення комплектування Подільського ОМВК Сергій Самін, старший солдат-психолог Катерина Маньковська, в.о. начальника штабу військової частини Сергій Татаров, та особи, які втратили роботу та знаходяться на обліку в центрі зайнятості (31 особа).

Podilsk CS 2

Podilsk CS 3

Сергій Мерзляков ознайомив присутніх з системою безоплатної правової допомоги, її видами, хто має на неї право та можливістю її отримання в Подільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  

Директор центру застеріг присутніх, які можливо виявлять бажання працювати за межами країни,  від імовірних ризиків нелегального працевлаштування за кордоном.

Присутні переглянули документальний фільм “Життя на продаж”, в якому українська співачка Джамала в ролі ведучої розповідає про страшні подробиці трудового рабства та торгівлі людьми.

У фільмі Джамала закликає людей бути пильними при виїзді за кордон, а також навчає, що потрібно робити у випадку підозри щодо здійснення трудової торгівлі людьми.

Директор Подільського місцевого центру звернув увагу безробітних, що в разі, якщо хтось з них збирається  їхати працювати за кордон, то в першу чергу їм необхідно перевірити, чи має фірма ліцензію на такий вид діяльності як „посередництво в працевлаштуванні за кордоном”, видану Міністерством соціальної політики України, та копію дозволу на працевлаштування громадян України, виданого роботодавцю уповноваженим органом країни працевлаштування, або копію ліцензії на впровадження посередницької діяльності у працевлаштуванні громадян України, виданого уповноваженим органом країни працевлаштування посереднику. Зазначені документи повинні бути засвідчені згідно з законодавством країни їх видачі та легалізовані у консульській установі України.

Podilsk CS 1

Podilsk CS 7

Перевірити достовірність ліцензії можна, звернувшись до регіональної Державної служби зайнятості (якщо ця фірма регіональна) або Управління політики зайнятості та трудової міграції Міністерства соціальної політики.

Сергій Мерзляков зауважив, що, перебуваючи на фірмі, майбутній працівник має право ознайомитися з копією свідоцтва про державну реєстрацію та з оригіналом ліцензії. Фірма-посередник має надати проект трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем, завірений роботодавцем. У трудовому договорі (контракті) повинна міститися найбільш повна інформація про умови роботи: тривалість робочого дня, вихідні дні, оплата праці, умови проживання, страхування (в тому числі від нещасного випадку, хвороби, медичне).

Підписання трудового договору (контракту) є обов’язковою умовою легального працевлаштування. Трудовий договір (контракт) повинен бути написаний зрозумілою мовою у 2 примірниках.

Сергій Мезляков звернув увагу, що працевлаштування за кордоном можливе лише на умові оформлення спеціальної робочої візи. Ні службова, ні туристична та гостьова візи не дають права на легальну роботу за кордоном.

Учасники семінару обговорили правила особистої безпеки при працевлаштуванні чи навчанні за кордоном.

Працівники Подільського місцевого центру розповіли про діяльність партнера – громадську міжнародну правозахисну організацію “Ла Страда-Україна”, яка сприяє дотриманню прав українських громадян, які перебувають за кордоном та недопущенню потрапляння їх до ситуації торгівлі людьми. 

Podilsk CS 8

Бажаючі отримали роздатковий матеріал, розроблений ГО “Ла Страда-Україна” , “Якщо ви збираєтесь за кордон”, “Офіційна робота за кордоном: головне, що потрібно знати про трудовий договір”, які допоможуть нашим громадянам вберегтися від небезпеки, як в Україні, так і за її межами.    

Про реалізацію та мету національного правопросвітнього  проекту “Я маю право!” розповіла учасникам заходу Наталія Заблоцька. Присутні отримали інформаційні буклети з правових питань “Не знаєш як вирішити спір?”, “Забирають бізнес? Відбирають майно?”, “Не знаєш як оформити субсидію?”, “Не знаєш, як оформити договір оренди землі?”. Інформаційні плакати “Я маю право!” та бюлетені “Юстиція відкрита для людей” розміщені на інформаційній дошці центру зайнятості.

Консультації та роз’яснення з правових питань можна отримати у Подільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Адреса: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. 

Електронна адреса: kotovsk.odesa@legalaid.od.ua

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.