назад

Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці

168-1Якщо людина планує працювати за кордоном, вона повинна знати, яка саме робота їй потрібна. Хтось шукає постійну роботу з метою емігрувати до іншої країни, інші віддають перевагу сезонній або ж тимчасовій роботі. Так чи інакше, найважливіше, щоб обрана робота була легальною. На цьому наголошували в Новоселицькому районному центрі зайнятості 13 червня 2018 року. 

Для легальної роботи в більшості країн іноземці повинні мати дозвіл на роботу й робочу візу (або візу довгострокового перебування). Кожна держава має власне законодавство у сфері працевлаштування іноземців. Зважаючи на це, обов′язково потрібно звертатися до посольства країни, де людина бажає працювати, за необхідною інформацією. 

«Потрібно пам′ятати, що туристична віза, як і віза для приватних ділових подорожей, не дають права на працевлаштування в країні перебування. Робота без відповідної візи і дозволу на роботу за кордоном буде незаконною, порушуватиме законодавство іноземної країни», – пояснила присутнім фахівець системи безоплатної правової допомоги Світлана Гузун.

Нелегальність роботи за кордоном нерідко спричинює істотну різницю в оплаті праці: заробітна плата нелегала значно менша, ніж у легальних працівників. Крім того, не буде страхування від нещасного випадку на роботі;  нелегальним працівникам можуть відмовити у вихідних, праві на відпочинок, нормальних умовах роботи і проживання. Такий робітник не зможе захистити свої права, якщо роботодавець порушуватиме їх. Погодившись на нелегальну роботу, можна стати жертвою торгівлі людьми або трудової експлуатації. Не вірте, якщо вам обіцяють швидке й безпроблемне працевлаштування за кордоном! Будьте готові й свідомі того, що процес легального працевлаштування може зайняти багато часу та зусиль. Адже для того, щоб легально працювати за кордоном, потрібно дотримуватися всіх визначених законом процедур.

168-2

Пам′ятайте, що трудове законодавство іншої країни захищає, насамперед, своїх громадян, створюючи певні бар′єри та спеціальний порядок працевлаштування іноземців. 

«Якщо ви все ж потрапляєте в скрутну ситуацію за кордоном, то завжди можна звернутися за допомогою до різноманітних організацій, таких як посольства або консульські установи України за кордоном, державні та неурядові організації, органи місцевого правосуддя, організації української діаспори, інші громадські організації (наприклад, релігійні)», – наголосила головний спеціаліст Новоселицького бюро правової допомоги.

Із метою поширення інформації про основні засади правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» присутнім  розповіли про сутність, можливості, значення даного проекту та механізм його реалізації на практиці.

Після завершення заходу працював мобільний консультативний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Громадяни зверталися з питань трудового, земельного, сімейного права та соціального захисту. 

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Новоселицького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Новоселиця, вул. Клубна, 3, тел. (03733) 5-07-20.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).