назад
07.09.18

Запобігання та припинення булінгу серед школярів

У рамках всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» з метою запобігання та протидії агресії і насильства серед дітей розпочалася інформаційна кампанія #СтопБулінг.

Булінг – це агресивна і неприпустима свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском.

За даними Дитячого фонду ООН, 67 % дітей мали відношення до булінгу у тих чи інших його проявах. 24% українських школярів вважають себе жертвами насильства з боку підлітків, 40% – воліють мовчати про свої проблеми у стосунках із однокласниками і не розповідають про них дорослим. 43% дітей зізналися, що вирішили не захищати потерпілих через страх опинитися на їхньому місці.

6 вересня 2018 року з метою запобігання булінгу та інформування про шляхи його припинення, для учнів 5-11 класів Богодухівського НВК проведено правовий всеобуч на тему: «Негативні явища серед дітей та підлітків: булінг та кіднепінго». У заході взяли участь керівник Чорнобаївського бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Інна Копійка, старший інспектор Чорнобаївського районного відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України Ярослава Швиденко та начальник Чорнобаївського районного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Черкаській області Юрій Фесенко. Школярів поінформовано, куди звертатися за допомогою жертвам та свідкам булінгу. Увагу вчителів привернуто до заходів по запобіганню агресивної поведінки серед підлітків.

Для педагогічного колективу Богодухівського НВК проведено інформаційну бесіду на тему: «Зміни в чинному законодавстві з питань стягнення аліментів», зокрема щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання, що набули чинності 28 серпня 2018 року. Наголошено, що закон посилює відповідальність за несплату аліментів, визначає механізм покарання за ухилення від стягнення, запроваджує контроль за цільовим використанням аліментів. Поінформовано, що з серпня 2018 року дитину можна вивозити за кордон без дозволу одного з батьків, що проживає окремо.

Цього ж дня у Богодухівській сільській раді з метою запобігання торгівлі людьми для місцевих жителів проведено лекцію на тему: «Люди – не товар». Поінформовано про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» та поширено пізнавальні роздаткові матеріали.

З метою популяризації системи БВПД проведено вуличне інформування мешканців села Богодухівка.