назад
23.08.19

Запущено процес peer review в системі БПД

Письмові консультації, які надаються юристами місцевих центрів та бюро правової допомоги, в цілому відповідають Порядку надання безоплатної правової допомоги працівниками місцевих центрів з надання БВПД, затвердженого Координаційним центром у січні цього року. До такого висновку дійшла Комісія з експертно-правничої оцінки під час свого засідання, на якому затверджено звіти пілотних перевірок якості надання первинної правової допомоги.

«Інструмент «peer review» для оцінки роботи юристів вперше застосовується у державній інституції в Україні. Пул досвідчених експертів оцінює роботу своїх колег на відповідність низці критеріїв якості», – розповів директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Початковий етап охоплює перевірку якості надання безоплатної первинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах. Експерти здійснюють оцінку матеріалів, готують звіт за результатами перевірки декількох консультацій чи роз’яснень, які були надані юристами системи БПД. Потім звіти затверджуються комісією під час засідання шляхом відкритого голосування. Результати пілотного оцінювання, а також уже напрацьовані рекомендації для підвищення якості правової допомоги, будуть доведені до працівників системи.

«Порядок надання БПД закріпив, що правова інформація надається за вибором клієнта усно або письмово. При цьому консультації та роз’яснення з правових питань надаються працівниками виключно письмово. І це дає змогу контролювати якість, наданої правової допомоги. Застосування механізмів аналізу, наставництва та підвищення кваліфікації може гарантувати клієнту, що його очікування будуть виправдані», – говорить Олексій Бонюк.

Другий етап – перевірка якості надання вторинної правової допомоги юристами системи БПД – розпочнеться вже найближчим часом.