назад

Записи у трудовій книжці – на що варто звернути увагу?

OkM 180221 01Під час семінару в Лебединській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості 21 лютого головний спеціаліст Лебединського бюро правової допомоги Євгенія Логвіненко розповідала про заповнення трудових книжок.

«Оскільки протягом життя громадяни не приділяють особливої уваги правильності зроблених записів у трудовій книжці, у подальшому при виході на пенсію стикаються із невідповідністю прізвища, дати народження, відсутності печатки, виявлення неточного запису», – зазначила фахівець.

OkM 180221 02

До відома присутніх доведено, що зміна записів у трудових книжках про прізвище, ім’я, по батькові і дату народження виконується власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем  роботи на  підставі    документів (паспорта, свідоцтва про  народження,  про  шлюб,  про  розірвання шлюбу, про  зміну  прізвища,  ім’я  та  по  батькові  тощо)  і  з посиланням на номер і дату цих документів. Зазначені зміни  вносяться  на  першій  сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Однією рискою закреслюється,  наприклад, колишнє прізвище  або  ім’я,  по  батькові,  дата народження   і записуються нові  дані  з  посиланням  на  відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки  й  завіряються  підписом  керівника підприємства або печаткою відділу кадрів. У  разі виявлення  неправильного  або  неточного  запису відомостей  про  роботу,  переведення, а також про нагородження та заохочення тощо,  виправлення    виконується    власником    або уповноваженим ним органом,  де було  зроблено  відповідний  запис. Власник або   уповноважений ним  орган за  новим  місцем  роботи зобов’язаний надати працівнику необхідну допомогу.
Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване,  відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою,  а в разі його відсутності  – вищестоящою організацією, якій було підпорядковане підприємство, а в разі його відсутності – облархівом, держархівом м. Києва, держархівом м. Севастополя і держархівом при Раді Міністрів Криму.
«Виправлені відомості про роботу, про переведення на іншу роботу,  про  нагородження  та заохочення  та інші мають повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження.
Якщо Ви втратили наказ чи розпорядження або невідповідності їх фактично виконуваній  роботі, виправлення  відомостей  про  роботу здійснюється на  основі  інших   документів,   що підтверджують виконання робіт, не зазначених у трудовій книжці. Показання свідків  не  можуть  бути підставою для виправлення занесених раніше записів. Із кожним записом, що заноситься до  трудової  книжки  на підставі  наказу  (розпорядження)  про призначення   на   роботу, переведення і  звільнення,  власник  або  уповноважений  ним  орган зобов’язаний  ознайомити  працівника  під  розписку  в   особистій картці
», – акцентувала увагу учасників семінару Євгенія Логвіненко.

OkM 180220 03

Днем раніше, 20 лютого відбулося чергове планове засідання комісії з питань захисту прав дитини, яка діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, до якого долучився начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов. Розглядалися питання щодо клопотання адміністрації шкіл міста щодо надання дозволу на переведення на навчання до Лебединської загальноосвітньої вечірньої (змінної) школи чотирьох неповнолітніх. По цим клопотанням були прийняті схвальні рішення. Крім цього, задоволено клопотання Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо продовження терміну дії договору з сім’єю. Комісією було надано два дозволи на вчинення правочину щодо набуття права власності на нерухоме майно на ім’я малолітнього.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Великописарівське бюро правової допомоги –
42800, смт Велика Писарівка вул. Ярослава Мудрого, 1. тел. (05457) 5-15-20, 5-18-77

Лебединське бюро правової допомоги –
42200, м. Лебедин , пл. Соборна, 29. тел. (05445) 2-14-12, (05445) 2-14-15

Тростянецьке бюро правової допомоги –
42600, м. Тростянець, вул. Л. Татаренка, 4. тел. (05458) 6-60-52, (05458) 6-62-52

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.