назад

Зареєструвати громадську або благодійну організацію: покрокова схема дій

grom orgВідповідно до положень Закону України «Про громадські об’єднання», громадське об’єднання – це добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

За організаційно-правовою формою громадське об’єднання утворюється як громадська організація або громадська спілка.

 

Якщо ви вирішили створити громадську організацію, але не знаєте які підготовчі дії для реєстрації такої громадської організації необхідно вчинити, які документи потрібно зібрати та куди звернутися для проведення відповідної реєстраційної дії, пропонуємо ознайомитись із покроковою схемою «Як зареєструвати громадську організацію?».

 

Набути прав та обов’язків юридичної особи, громадська організація, яка здійснює благодійну діяльність, може так само лише після проведення державної реєстрації, що передбачає включення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

 

Безпомилково підготувати статут такої організації та провести установчі збори, а також зібрати пакет документів, необхідний для проведення державної реєстрації допоможе покрокова схема «Як зареєструвати благодійний фонд?».

 

Нагадаємо, що до 01 липня 2017 року усі неприбуткові громадські організації, які були внесені до Реєстру до 13 серпня 2015 року зобов’язані привести свої статути у відповідність до нових вимог Податкового кодексу України (точніше у відповідність до положень пункту 133. 4 статті 133 ПК України), інакше такі організації будуть виключені з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

 

Про те як зберегти ознаку неприбутковості громадських та благодійних організацій детальніше в інформаційному матеріалі «Як громадським та благодійним організаціям не втратити ознаку неприбутковості з 01 липня 2017 року?».

 

Ознайомитися із зазначеними вище матеріалами можна у підрозділі «Державна реєстрація громадських формувань» розділу «Актуально», що на сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

 

Перейти до підрозділу «Державна реєстрація громадських формувань» можна тут.