назад

58381906 871776059822330 8316027558118293504 nПід час звільнення ПАТ “Запоріжобленерго” не розрахувалося зі своїм працівником Дмитром Сергійовичем. Заборгованість по заробітній платі складала 30558,26 гривень. Підприємство мотивувало порушення прав працівника відсутність коштів.

У липні 2018 Дмитро Сергійович (учасник АТО) звернувся за правовою допомогою до відділу “Вільнянське бюро правової допомоги” Запорізького місцевого центру з надання БВПД. Начальник відділу Ольга Яковлева підготувала позовну заяву про стягнення з підприємства заборгованості по заробітній платі та представила інтереси клієнта в суді.  

У процесі розгляду справи підприємством була визнана та добровільно виплачена заборгованість по заробітній плату розмірі 30558,26 гривень. При цьому з моменту, коли така виплата повинна була буди здійснена, пройшло більше ніж півроку. Взявши до уваги всі зібрані та надані докази, уточнення позову, судом було ухвалено рішення, яким стягнуто на користь позивача середній заробіток за весь час затримки розрахунку при звільнені у розмірі 36780,70 гривень. Право громадянина на оплату праці було відновлено.

Нагадуємо!

Відповідно до ст.43 Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ст.21, 24 Закону України “Про оплату праці” працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Відповідно до ст. 47 Кодексу законів про працю власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 116 Кодексу законів про працю при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

Статтею 117 Кодексу законів про працю визначено, що в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Аналогічна правова позиція була викладена Конституційним Судом України в рішенні від 22 лютого 2012 року №4-рп/2012 щодо офіційного тлумачення положень статті 233 КЗпП України у взаємозв’язку з положеннями статей 117, 237-1 цього Кодексу, у якому було роз’яснено, що за статтею 47 КЗпП України роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові при звільненні всі суми, що належать йому від підприємства, установи, організації, у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, а саме в день звільнення або не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про проведення розрахунку. Не проведення з вини власника або уповноваженого ним органу розрахунку з працівником у зазначені строки є підставою для відповідальності, передбаченої статтею 117 Кодексу, тобто виплати працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся:

  • Запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомог: м.Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2 поверх т. 764-60-77
  • Вільнянське бюро правової допомоги: м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 5 тел: (0243) 4-00-23.