назад
07.03.18

Засідання Комітетів захисту прав адвокатів

07.03.2018 NAAY 4Сьогодні, 7 березня, у Національній асоціації адвокатів України (НААУ) відбулося спільне засідання Комітетів захисту прав адвокатів та з питань безоплатної правової допомоги. Тема засідання – звернення парламентського комітету правової політики щодо тиску на адвокатів у резонансній кримінальній справі.

Участь у засідання взяли представники системи безоплатної правової допомоги, зокрема директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, начальниця управління забезпечення якості безоплатної правової допомоги Вікторія Мітько, директорка Регіонального центру з надання БВПД у м. Києві Оксана Василяка.

Олексій Бонюк під час засідання наголосив: «Не має бути штучного розмежування між адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу, та адвокатами, які залучаються клієнтом. Вони повинні бути однаково захищені від тиску чи незаконного впливу. Водночас існують прогалини в законодавстві, оскільки чинні Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі не регулюють питання участі адвокатів у спецпровадженнях. Некоректним є посилання на положення у Стандартах, які регулюють участь адвоката в окремій процесуальній дії».

07.03.2018 NAAY 1

Директор Координаційного центру зазначив, що система безоплатної правової допомоги налаштована спільно з Національною асоціацією адвокатів України напрацювати відповідні зміни до законодавства.

«Важливо сформувати нову ідеологію і підходи щодо розуміння функції захисника у процесі, коли справа слухається за відсутності клієнта, відповідно до світових стандартів», – наголосив Олексій Бонюк.

Відбулася дискусія щодо участі адвокатів, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, у резонансних справах. Ключовою темою для обговорення стала проблема можливих зловживань та пов’язане з цим питання чіткого дотримання встановлених законодавством процедур.

Учасники засідання погодилися, що ключовим у такій формі захисту має стати пріоритет справедливого правосуддя.

07.03.2018 NAAY 2

Нагадаємо, Координаційний центр з надання правової допомоги виступив з відкритим зверненням на підтримку адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу у резонансних справах, закликавши захищати права адвокатів та реагувати на виклики гарантіям адвокатської діяльності.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter