назад

Засідання Житомирської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради: правова освіта населення та важливі рішення

DSCN117529 листопада під головуванням першого заступника голови Житомирської обласної ради Сергія Крамаренка відбулося засідання Житомирської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення (далі – МКМР). У центрі уваги – правова освіта населення області, реалізація загальнонаціонального право просвітницького проекту «Я маю право!», та важливі рекомендації про необхідність розроблення та затвердження органами місцевого самоврядування програм надання безоплатної правової допомоги.

На початку засідання заступник начальника відділу Головного територіального управління юстиції, відповідальний секретар обласної МКМР з правової освіти населення Олена Шабінська підсумувала діяльності районних та міських МКМР у І півріччі 2017 року.

DSCN1143 DSCN1144

Начальник Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, заступник голови обласної МКМР з правової освіти населення Олександр Грабар детально розповів про реалізацію загальнонаціонального проекту «Я маю право!». Він наголосив, що проект реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги та територіальними органами юстиції за підтримки USAID «Нове правосуддя» та іншими донорами. Олександр Грабар проінформував присутніх про те Указом Президента України 2018 рік оголошений роком реалізації право-просвітницького проекту «Я маю право!».

DSCN1156 DSCN1165

Про роботу мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги в Житомирській області розповів директор Регіонального центру з надання БВПД в Житомирські області Олександр Гербеда. Він нагадав присутнім, що за дорученням Уряду та Міністерства юстиції України Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області спільно з Головним територіальним управлінням юстиції у Житомирській області створені мобільні точки доступу до безоплатної правової допомоги, які виїжджають у сільські місцевості та консультують населення щодо способів убезпечення від аграрного рейдерства.

У системі безоплатної правової допомоги мобільні точки доступу працюють другий рік поспіль і вже довели свою ефективність, адже розширюють доступ до правових послуг мешканців Житомирської області.
«Відповідно до розробленого графіка роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги у Житомирській області з 14 серпня до 29 листопада 2017 року фахівцями Центрів та бюро правової допомоги спільно зі спеціалістами Головного територіального управління юстиції у Житомирській області було здійснено 161 виїзд у населені пункти кожного з районів Житомирщини. Роз’яснення та консультації у рамках роботи мобільних точок доступу було надано 524 особам», – розповів Олександр Гербеда.

А також директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Гербеда спільно з начальником Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олександром Грабаром здійснили 11 виїздів, під час яких, провели виїзний прийом громадян та надали правові консультації.
Кожен охочий, під час роботи зазначених мобільних точок, мав змогу проконсультуватися з питань: права власності на землю, вирішення земельних спорів, приватизація земельної ділянки, порядок надання земельної ділянки учасникам АТО та ін.

«Під час робочих зустрічей з головами, депутатами сільських рад та об’єднаних територіальних громад з’ясовувались правові потреби громад. Їх аналіз свідчить про необхідність розроблення та затвердження органами місцевого самоврядування програм надання безоплатної правової допомоги», – наголосив Олександр Гербеда.

Члени МКМР підтримали пропозицію директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександра Гербеди, і прийняли рішення рекомендувати органам місцевого самоврядування розробити та затвердити програми надання безоплатної правової допомоги.