назад

Засідання Житомирської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення: спроможність ОТГ та протидія булінгу

MKR230 жовтня під головуванням першого заступника голови Житомирської обласної ради Сергія Крамаренка відбулося засідання Житомирської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення (далі – МКМР). У центрі уваги – правова освіта населення області, реалізація загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!», протидія булінгу у школах регіону, спроможність територіальних громад щодо забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та інші.

На початку засідання заступник начальника відділу Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олена Шабінська підсумувала діяльності районних та міських МКМР у І півріччі 2018 року.

MKR3
Начальник Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, заступник голови обласної МКМР з правової освіти населення Олександр Грабар детально розповів про реалізацію загальнонаціонального проекту «Я маю право!». – Надання безоплатної первинної правової допомоги один з найкращих способів інформування населення та підвищення їх правової культури. Ми спільно з нашими партнерами системою безоплатної правової допомоги налагодили ефективну співпрацю. Спільно проводимо чимало правопросвітницьких заходів, виїзних прийомів, консультувань. Варто відзначити і співпрацю з ОТГ, в межах реалізації пакету законів «Чужих дітей не буває». Завдяки суспільно корисним роботам, які затверджені в територіальних громадах, вдається стягнути заборгованість зі злісних неплатників аліментів, – наголосив Олександр Грабар.

MKR1
За словами директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександра Гербеди Житомирщина – лідер по кількості створених об’єднаних територіальних громад. За останніми даними в області вже діють 45 ОТГ та ще 7 чекають на вибори.
Децентралізація владних повноважень вимагає від місцевих рад об’єднаних територіальних громад вирішувати чимало питань таких як планування та виконання бюджету, розпорядження землями комунальної власності, супровід договірної роботи та здійснення представництва в судах – це все потребує належної правової спроможності. Посилення правової спроможності забезпечується створенням сприятливих умови для реалізації особами і громадою в цілому своїх прав.
– Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право» – це важливий крок для інформування громад про провайдерів правової допомоги і усвідомлення переваг від співпраці з ними. Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги у Житомирській області спільно з Головним територіальним управлінням юстиції у Житомирській області втілює в життя цей проект на Житомирщині. З початку 2018 року відбулось 168 виїзних прийомів громадян в об’єднаних територіальних громадах. Силами працівників місцевих та регіонального центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також бюро забезпечена діяльність 742 мобільних та дистанційних пунктів консультування у регіоні. Послугами мобільних та дистанційних пунктів консультування скористалися 1875 осіб, – підкреслив Олександр Гербеда.
Члени МКМР підтримали пропозицію директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександра Гербеди, і прийняли рішення рекомендувати об’єднаним територіальним громадам Житомирської області скласти карти правових потреб на 2019 рік та узгодити з місцевими центрами та бюро правової допомоги графіки (місце, дату та час) роботи мобільних та дистанційних пунктів.
Чимало уваги приділили на засіданні і теми протидії булінгу. За словами начальника управління ГТУЮ у Житомирській області Світлани Шостак інтерактивні заняття не обмежаться лише тижнем правових знань, а будуть проходити в школах регулярно. Також була підтримана пропозиція щодо впровадження окремого курсу «Протидія булінгу» у програму підвищення кваліфікації вчителів у КЗ «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти Житомирської обласної ради.
Затвердили план заходів до Всеукраїнського тижня права.

{module РЦ}