назад

Застосування принципів медіації у роботі Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД

mediaciya 1Фахівець відділу представництва Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Проява зуміла вирішити проблему клієнтки в досудовому порядку, застосовуючи в роботі основні принципи досудового врегулювання спорів (медіації).

До Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка В. щодо надання правової допомоги у справі про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Клієнтка повідомила, що її мати за життя склала заповіт на майно, яке заповідала своїй онуці (дочці клієнтки). У 2011 році спадкодавець померла. Після її смерті спадщину за заповітом спадкоємець прийняла.
У зв’язку з постійними конфліктами клієнтки та її дочки щодо обслуговування та догляду за спадковим майном і бажанням спадкоємця відчужити це майно, клієнтка вирішила звернутись до нотаріальної контори з заявою про спадкування обов’язкової частки в спадковому майні, так як є повнолітньою непрацездатною дитиною спадкодавця (інвалідом 2 групи).

Нотаріус роз’яснив клієнтці, що нею пропущений строк для подання заяви про прийняття спадщини і рекомендував звернутись до суду з відповідною заявою.

Вислухавши пояснення клієнтки стосовно бажання вступити в спадщину та вивчивши матеріали справи, спеціаліст Центру рекомендувала їй вирішити дану проблему в позасудовому порядку та обговорити умови догляду за спадковим майном зі спадкоємцем.

Клієнтка все-таки наполягала на підготовці позовної заяви, яка 01.02.2017 року була подана до Володимир-Волинського міського суду. Розгляд даної справи був призначений на 21.02.2017 року. У переддень судового засідання клієнтці було повторно запропоновано врегулювати даний спір поза судом, шляхом виклику відповідача (спадкоємця майна) до місцевого центру.

Під час зустрічі сторін спору, фахівець Центру роз’яснила їм усі можливі негативні наслідки, які можуть виникнути при розгляді позову (конфлікти в родині, витрати фінансового характеру, витрати часу та інші). На підставі вищевикладених варіантів вирішення конфлікту сторони дійшли взаємної згоди, яка полягала в тому, що громадянка В. залишає позовну заяву в суді без розгляду, а відповідач у справі не буде відчужувати спадкове майно і буде брати безпосередню участь в обслуговуванні та догляді за останнім.

Працівником Центру було підготовлено клопотання про залишення позовної заяви без розгляду та передано до суду.

Розглянемо основні принципи досудового врегулювання спору, що можуть використовуватись в роботі фахівців у галузі права (юристів, адвокатів тощо).

Досудове врегулювання є процесом самостійного вирішення спірних ситуацій, які склались між сторонами, на основі принципів порозуміння, співпраці і взаємних поступок, що в подальшому останнім допоможе заощадити як час, так і гроші.

Безсумнівно, вирішення спору шляхом переговорів – це оптимальний варіант. Однак часом трапляється так, що сторони конфлікту не хочуть або не можуть домовитись, і вирішення спору передається до суду. Судовий розгляд спору зводитися до того, щоб визначити, хто правий, а хто винуватий. В такому випадку кожній зі сторін конфлікту потрібно бути готовим до можливого програшу.

Медіація – це спосіб вирішення спорів, побудований на принципах взаємного інтересу. Перевагами такого способу є економія власних коштів на сплату судового збору, пов’язаного з розглядом позову, оперативне вирішення спору за взаємним бажанням сторін, тоді як судове провадження стримується певними процесуальними діями. У процесі медіації сторони конфлікту вільні у виборі зручного часу і місця для обговорення та пошуку компромісів. Крім того, досудове вирішення спору може бути реалізоване за допомогою телефонного зв’язку, інтернету, факсу тощо.
Фахівці Володимир-Волинського місцевого центу з надання безоплатної вторинної правової допомоги пропонують своїм клієнтам послуги з дослідження матеріалів та визначення юридичної перспективи здійснення досудового врегулювання спору, вироблення відповідної стратегії, підготовки мотивованих заяв та інших документів, спрямованих на досудове врегулювання.

Довідково:
Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19.
Тел.: (03342) 3-80-11, 3-80-16.
Е-mail volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.gov.ua
Skype: Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД