назад

Заступник директора Регіонального центру Євгеній Блащук взяв участь у проведенні міжвідомчої інструктивної наради

IMG 051328 грудня 2015 року у місті Луцьку, в приміщенні Управління ДПТС України у Волинській області (далі – Управління) відбулася міжвідомча інструктивна нарада стосовно виконання Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» від 26.11.2015 №838-VIII, який набрав чинності з 24.12.2015 року.

У нараді взяли участь начальник Управління Герасимчук О.В., перший заступник начальника Управління Скіць А.В., заступник начальника Управління Безушкевич Ю.М., начальник сектору контролю за виконанням судових рішень Управління Крищук Т.А., представники установ виконання покарань Маневицької ВК №42, Цуманської ВК №84, Ковельської виховної колонії, Луцького слідчого ізолятора.

До участі в нараді були також запрошені: від апеляційного суду Волинської області суддя Клок О.М., від прокуратури Волинської області начальник відділу нагляду за дотриманням законів при виконання судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру Кузьміч Р.В., від Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області заступник директора Блащук Є.М. та від Луцького міськрайонного суду суддя Калькова О.А.

У ході наради були обговорені питання щодо належної організації виконання Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», забезпечення взаємодії між відомствами з даних питань, проблемні аспекти, які можуть виникати та алгоритми їх вирішення.

Суддя апеляційного суду Волинської області Клок О.М., зокрема зазначив, що не слід проявляти поспішність та виважено підходити до підготовки засудженими відповідних клопотань до суду, а також роз’яснив, що суд повноважний розглянути такі клопотання в режимі відео конференції, якщо засуджений відбуває покарання в установі виконання покарань на території іншої області та для його етапування до суду потрібен значний проміжок часу, або взагалі без участі засудженого, якщо від останнього надійде до суду відповідна заява.

Заступник директора Регіонального центру з НБВПД у Волинській області (далі – Регіональний центр) Блащук Є.М. довів до відома учасників наради, що особи, які засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців, а також обмеження волі, згідно з положеннями п.7 ст.14 Закону України «Про безоплатну вторинну правову допомогу», є суб’єктами права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Відповідно, у разі надходження до Регіонального центру звернень від згаданих вище суб’єктів права на БВПД, з питань надання БВПД , у тому числі при складенні процесуальних документів (клопотань про зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання), а також здійснення їх захисту на даній стадії кримінального провадження (виконання вироку), їм буде забезпечено відповідну правову допомогу адвоката за призначенням. При цьому звернув увагу присутніх на те, що важливу роль у забезпеченні швидкого процесу вирішення згаданих вище питань, відіграє своєчасна первинна правова допомога (роз’яснення права засуджених на звернення до суду, порядку звернення, права засуджених на захист тощо), яку мають надавати працівники юридичної служби установ виконання покарань. У порядку взаємодії запропонував працівникам юридичної служби установ виконання покарань в області використовувати розроблену у Регіональному центрі орієнтовну форму клопотання про зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання. (дивись вкладку).

Міжвідомча нарада пройшла у форматі плідної дискусії. Крім того, представники апеляційного суду у Волинській області, прокуратури Волинської області, Регіонального центру та Луцького міськрайонного суду відповіли на низку запитань, які виникли у працівників Управління та установ виконання покарань в області з приводу організації виконання Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», а також домовились щодо подальшої співпраці у вирішенні питань, пов’язаних із виконанням даного закону.IMG 0513

IMG 0516

IMG 0518

IMG 0523