назад

Завдяки адвокату системи БПД суд поновив порушене право переселенця з м. Макіївка

VPOДо Турківського бюро правової допомоги звернувся чоловік з метою захисту своїх соціальних прав як внутрішньо переміщеної особи. Переселенець не погоджується і хоче оскаржувати рішення Управління соціального захисту населення, відповідно до якого його було знято з обліку внутрішньо переміщених осіб і при цьому не повідомлено про причини такого рішення.

За словами чоловіка, з початком військових дій в 2014 році м. Макіївка, де він проживав, стало тимчасово окупованою територією, і він змушений був залишити рідну домівку та шукати інше місце проживання.

Він розповів, що родом з села Лосинець Турківського району Львівської області. На Турківщині проживають його брат та сестра. Тож чоловік попросив їх, щоби надали йому можливість на деякий час пожити в них, так як його будинок знаходиться в Донецькій області м. Макіївка, яке зараз не підконтрольне Україні.

В Турківський район він прибув разом з дружиною в жовтні 2014 року. Спочатку вони поселилися в його брата в с. Завадівка. Там і зареєструвалися на проживання.

Прибувши в Турківський район та зареєструвавши своє місце проживання, вони звернулися із заявами в Управління соціального захисту населення Турківської районної державної адміністрації Львівської області як внутрішньо переміщені особи. Там 31 жовтня 2014 року вони були взяті на облік як внутрішньо переміщені особи.

Після взяття його з дружиною на облік як внутрішньо переміщених осіб їм стали виплачувати допомогу в розмірі 884 гривні на покриття витрат на проживання.

Проте в брата в с. Завадівка умови для проживання були важкими: у нього велика сім’я, житлова площа в будинку невелика, він попросив сестру, щоби дозволила пожити у неї в с. Лосинець Турківського району.

Сестра його взяла на проживання у свій будинок, і він оформив реєстрацію місця проживання.
Змінивши реєстрацію місця проживання, він повідомив про це Управління соціального захисту населення Турківської районної державної адміністрації Львівської області.

Після того, як повідомив про зміну реєстрації місця проживання, Управління соціального захисту населення Турківської районної державної адміністрації Львівської області зняло його з обліку як внутрішньо переміщену особу не повідомивши про прийняте рішення та про причини такого рішення.

На підставі звернення чоловіка та підтвердження його належності до ВПО, які є суб’єктами права на БВПД, Самбірським центром з надання БВПД було прийнято рішення про призначення чоловікові адвоката за рахунок державиДмитра Буняка, який в інтересах чоловіка звернувся до суду з адміністративним позовом про визнання протиправним рішення Управління соціального захисту населення та стягнення з нього невиплаченої адресної допомоги за період з 16.06.2016 до 01.10.2017 року.

У судовому засіданні позивач та його представник – Дмитро Буняк позов підтримали та надали суду аналогічні викладеним в адміністративному позові пояснення.

Крім цього, позивач пояснив, що повідомив про зміну свого місця проживання, і представниця відповідача сказала йому писати заяву про зняття з обліку, не роз’яснивши, що він має право і надалі перебувати в статусі внутрішньо переміщеної особи та отримувати державну допомогу, яка є для нього суттєвою, оскільки інших доходів він не має. Він би ніколи не написав таку заяву, як би йому не сказала представниця відповідача. Чого б він мав відмовлятися від державної допомоги?

В судовому засіданні представниця Управління соціального захисту населення Турківської державної адміністрації Львівської області заперечила проти задоволення позову і пояснила, що, дійсно, позивач та його дружина перебуває у них на обліку як внутрішньо переміщена особа. Однак, 13.06.2016 року він був знятий з обліку за заявою позивача про те, що він зареєструвався за іншим місцем проживання та просить зняти його з обліку, хоча потім знову за заявою позивача його було взято на облік як внутрішньо переміщену особу і поновлено виплату держаної допомоги.

Заслухавши пояснення позивача, його представника, представниці відповідача, дослідивши обставини справи, суд вирішив позов задоволити:

– визнати протиправним рішення Управління соціального захисту населення про зняття позивача з обліку внутрішньо переміщених осіб та припинення виплати йому щомісячної адресної допомоги у сумі 884 гривні;

– стягнути з Державного бюджету України шляхом списання з відповідного рахунку Державної казначейської служби України за рахунок бюджетних асигнувань Управління соціального захисту населення Турківської районної державної адміністрації Львівської області в користь позивача невиплачену адресну допомогу за період з 16.06.2016 року по 01.10.2017 року в сумі 13702 гривні.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Самбірському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Самбір, вул. Мазепи, 13; тел.(03236) 6-06-54.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).