назад

Завдяки адвокату з Чернігівщини дії пенсійного фонду визнано неправомірними та призначено пенсію на пільгових умовах

BPDУ вересні 2017 року до Сосницького бюро правової допомоги звернувся громадянин Р. з проханням допомоги йому у вирішенні питання з призначення пенсії на пільгових умовах. Громадянин Р. зазначив, що Сосницьке об’єднане управління Пенсійного фонду України відмовило призначити йому пенсію на пільгових умовах.

Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано адвокату Анатолію Бабичу доручення від 21.09.2017 року № 3-425/17.

Зібравши необхідний пакет документів, адвокат Анатолій Бабич звернувся до Сосницького районного суду Чернігівської області з адміністративним позовом до Сосницького об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про визнання неправомірними дій та зобов’язання вчинити певні дії.

Під час розгляду справи судом встановлено, що позивач Р. відповідно до записів у трудовій книжці працював ДТЕК «Ровенькиантрацит» з 11.09.1989 року по 07.08.2002 року та виконував роботу із особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, має загальний трудовий стаж більше 25 років. У березні 2017 року, після досягнення 50 річного віку, позивач Р. звернувся до Сосницького об’єднаного управління ПФУ про призначення йому пенсії на пільгових умовах відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а у жовтні 2017 року надав додаткові документи, що підтверджували атестацію робочого місця.

Листом Сосницького об’єднаного управління ПФУ від 08.11.2017 позивачу відмовлено у призначенні пільгової пенсії у зв’язку з тим, що його стаж роботи первинними документами не підтверджено, оскільки оригінали документів знаходяться на тимчасово непідконтрольній українській владі території.

Частиною 1 ст. 46 Конституції України, передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Статтею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявності трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Перевірка достовірності виданих документів покладається на пенсійний орган, а сумніви останнього щодо обґрунтованості їх видачі не можуть бути підставою для відмови у призначенні та нарахуванні пенсії. Тому посилання відповідача на те, що організація знаходиться на тимчасово непідконтрольній території, що не уможливлює проведення перевірки поданих документів, як на підставу для відмови в призначенні пенсії, є необґрунтованими.

Відповідно до Списку № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. За таких обставин, позивач Р., досягнувши 50 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 10 років на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, має право на призначення пенсії на пільгових умовах відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Постановою Сосницького районного суду Чернігівської області від 14 грудня 2017 року визнано протиправною відмову Сосницького об’єднаного управління ПФУ у призначенні пенсії на пільгових умовах відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 8 червня 2017 року. Зобов’язано Сосницьке об’єднане управління ПФУ призначити пенсію громадянину Р. на пільгових умовах відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з 8 червня 2017 року.
Звертаємо увагу, що отримати фахову правову допомогу можна звернувшись до Сосницького бюро правової допомоги з 9-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: смт. Сосниця, вул. Троїцька, 32 тел.: (0255) 2-02-93

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.