назад
13.02.18

Завдяки діям адвокатки жінка зможе отримувати пенсію у зв’язку із втратою годувальника

pensia     Адвокатка Мирослава Дацишина, призначена в Шепетівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в суді довела, що її клієнтка перебувала на утриманні сина, тож після його смерті втратила джерела для існування. Тепер жінка зможе отримувати пенсію у зв’язку із втратою годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

     До Шепетівського місцевого центру з надання БВПД звернулася жінка похилого віку, яка належить до соціально незахищених верств населення, з проханням допомогти їй в оформленні пенсії у зв’язку із втратою годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

     Під час консультування юристи центру з’ясували, що клієнтка постійно проживала зі своїм сином та вела з ним спільне господарство. У серпні 2017 року її син помер. Втративши сина, жінка втратила й матеріальні ресурси для свого існування.

     Оскільки для отримання пенсії у разі втрати годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», жінці необхідно встановити факт перебування на утриманні сина, фахівці місцевого центру порадили їй звернутися до суду.

     Для захисту прав та представництва інтересів клієнтки в суді Шепетівський місцевий центр з надання БВПД 07.09.2017 року видав доручення № 2204-0000291 адвокатці Мирославі Дацишиній, яка підготувала заяву та звернулася до суду.

     Під час судового розгляду справи адвокатка наголосила, що син її клієнтки був військовим пенсіонером, регулярно працював на тимчасових заробітках, надавав матері постійну матеріальну допомогу, а оскільки заявниця потребує систематичного лікування серцево-судинних та неврологічних хвороб, оплачував її лікування.

     Наведені аргументи підтвердили також покази лікаря центральної районної лікарні, який зазначив, що заявниця часто перебувала на лікуванні у зв’язку з серцево-судинними та неврологічними захворюваннями, під час лікування її син постійно був із нею, забезпечував матір медичними препаратами, підтримував її матеріально.

     Важливими доказами стали і медичні документи та довідка з управління Пенсійного фонду про отримувану сином пенсію за вислугою років.

     Врахуваши аргументи, наведені Мирославою Дацишиною, та те, що в справі відсутній спір про право, а факт перебування заявниці на утриманні сина підтвердився у судовому засіданні, водночас іншим чином довести зазначений факт вона не мала можливості, Ізяславський районний суд Хмельницької області 27 грудня 2017 року задовольнив заяву та встановив факт перебування жінки на утриманні її померлого сина. Тож клієнтка отримала змогу оформити пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

 *   *   *

Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, 44, тел. (03840) 4-00-15)

Білогірське бюро правової допомоги — смт Білогір’я, вул. Шевченка, 44, тел. (03841)2-04-68.

Ізяславське бюро правової допомоги — м. Ізяслав, вул. Жовтнева, 16а тел. (03852)2-61-70.

Нетішинське бюро правової допомоги — м. Нетішин, пр. Незалежності, 12 тел. (03842)9-04-05.

Полонське бюро правової допомоги — м. Полонне, вул. Л.Українки, 101 тел. (03843)2-03-52.

Славутське бюро правової допомоги — м. Славута, вул. Миру, 15 тел. (03842)7-06-14.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.