назад

Завдяки допомозі фахівців системи БПД краю учасник бойових дій зможе отримувати належну йому пенсію

Доволі часто через помилки в документах та власну правову необізнаність громадяни стикаються з різними правовими проблемами – неможливість довести факт родинних відносин, оформити пенсію, прийняти спадщину тощо.

2017 05 19K1В пошуках відповідей та для отримання безоплатної правової допомоги з цих та інших правових питань громадяни дедалі частіше звертаються до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Нещодавно до Новодністровського бюро правової допомоги, що є структурним підрозділом Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, звернувся учасник бойових дій, який зіткнувся з проблемою оформлення пенсії за віком.

Як пояснив чоловік, при перевірці документів, поданих для призначення йому пенсії, працівники органів пенсійного забезпечення виявили невідповідність відомостей, зокрема щодо зазначення його імені та по-батькові в трудовій книжці з іншими документами.

Для вирішення цієї проблеми чоловіку порадили звернутися по допомогу до бюро правової допомоги. Ретельно ознайомившись із документами, що надав чоловік, було виявлено, що записи щодо його ім’я та по-батькові, зазначені у трудовій книжці є відмінними від його паспортних даних. Більше того, очевидними були спроби виправити помилку, що є порушенням вимог Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників. Оскільки, в досудовому порядку вирішити цю проблему неможливо, то залишався один шлях вирішення цієї проблеми – звернутися до суду.

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» цей заявник підпадає під категорію осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. У зв’язку з цим, було вирішено надати чоловіку безоплатну вторинну правову допомогу, зокрема щодо підготовки необхідних документів до суду та представлення його інтересів під час судового розгляду.

Так, начальник Новодністровського бюро правоовї допомоги Олександр Шендерюк підготував заяву про встановлення факту належності трудової книжки чоловіку, в якій навів чіткі обґрунтування того, що при внесенні відомостей до трудової книжки було зроблено помилку та надав суду усі документи, якими підтверджується належність трудової книжки чоловіку.

За результатами судового розгляду заяви Новодністровським міським судом було ухвалено позитивне рішення та встановлено факт належності трудової книжки чоловіку.

Отже, відтепер чоловік має змогу безперешкодно оформити та отримувати пенсію, належну йому за законом.

Довідково! Цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав розглядаються судом в порядку окремого провадження.

Згідно частини 2 статті 234 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:
1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;
2) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності;
3) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;
4) усиновлення;
5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;
6) відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі;
7) передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність;
8) визнання спадщини відумерлою;
9) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;
10) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу;
11) розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

Контактна інформація! Новодністровське бюро праової допомоги є структурним підрозділом Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що забезпечує правове обслуговування мешканців м. Новодністровськ. Звернутися до фахівців бюро можна за адресою: м. Новодністровськ, мікрорайон «Діброва», буд. 25. Контактний телефон: (0 3741) 3 15 70.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правоовї допомоги – 0 800 213 103. (Дзвінки на зазначену телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах країни є безкоштовними та приймаються цілодобово)