назад

Завдяки директору житомирського місцевого центру громадянку звільнили від сплати судового збору

29.06.2016 - zbirУ Житомирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась гр. Н. для складання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції по справі про стягнення додаткових витрат на утримання внучки. Внучка була позбавлена батьківського піклування, проте на час звернення до центру, досягла повноліття, тобто відповідно до статті 6 Сімейного кодексу України втратила статус дитини.

 Окрім цього, гр. Н. не мала іншого джерела доходів, ніж пенсія, а судовий збір за подачу апеляційної скарги становив майже половину розміру її пенсії.

Оскільки на час звернення до центру гр. Н. ні вона, ні її внучка не були суб’єктом права на БВПД, проте складення процесуального документа – апеляційної скарги стосувалось інтересів сироти, якою опікувались лише баба та дід, директор центру Кулик Т.Б. підготувала апеляційну скаргу та клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Клопотання про звільнення від сплати судового збору було мотивоване тим, що за приписами ч.3 ст.82 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов’язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Окрім цього було зазначено, що сплата судового збору за подачу апеляційної скарги є надто обтяжливою матеріальною обставиною для баби та діда – пенсіонерів, адже левову частку свого доходу вони витрачають на утримання внучки, яка є студенткою. До того ж поданий позов покликаний відшукати додаткові кошти на забезпечення її належного виховання та утримання.

Також клопотання було мотивоване рішенням Європейського суду з прав людини у справі «Креуз проти Польщі» (CASE OF KREUZ v. POLAND, заява N 28249/95), в якому вказано, що «сплата судового збору не повинна перешкоджати доступу до правосуддя, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету».

Враховуючи викладене, апеляційний суд задовольнив вказане клопотання, звільнив гр. Н. від сплати судового збору. При цьому в своїй ухвалі вказав, що «підстави, наведені позивачкою для звільнення від сплати судового збору є поважними». (Номер судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень – 58220936).