назад
18.07.17

Завдяки професійним діям адвоката з Чернігівщини підзахисного визнано невинуватим та виправдано у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення

chernihiv Kulesh sАдвокат Валерій Куліш, який співпрацює із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, в рамках кримінального провадження домігся визнання клієнта невинуватим у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення.

Валерію Кулішу було видано доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі, затриманій за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, від 28.08.2016 року № 025-0001308. Підзахисний адвоката обвинувачувався у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення – умисного вбивства за ч. 1 ст. 115 КК України. З точки зору сторони обвинувачення, чоловік у ході сімейної сварки, з метою протиправного заподіяння смерті своїй матері та усвідомлюючи наслідок своїх дій, умисно наніс їй не менше 46 ударів кулаками рук та невстановленим слідством тупим предметом в область голови, грудної клітки, тулуба та кінцівок, чим спричинив потерпілій тяжкі тілесні ушкодження, від яких вона померла на місці вчинення кримінального правопорушення. У судовому засіданні з розгляду матеріалів провадження обвинувачений свою вину заперечив та пояснив, що дійсно напередодні протягом дня вживав спиртне, однак увечері приготував їжу, нагодував матір, яка потім лягла спати, а сам після повернення від сусіда також ліг спати і вночі не прокидався. Прокинувшись зранку наступного дня обвинувачений виявив матір лежачою на підлозі. Дані обставини також узгоджувалися із показами допитаних по справі свідків. Також, в ході судового розгляду, виявлені та вилучені в ході огляду житла докази в силу положень ч.3 ст.233 КПК України були визнані недопустимими, так як у матеріалах провадження був відсутній дозвіл слідчого судді на проведення огляду будинку. Огляд приміщення проводився без добровільної згоди господаря будинку. Прокурором у ході судового розгляду не надано допустимих, достовірних та достатніх доказів, на підтвердження винуватості чоловіка у вчиненні умисного вбивства. Крім того суд зауважив, що прокурором взагалі не спростовано показання обвинуваченого, наданими на свій захист.

Відповідно до ч.2 ст.17 КПК України ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

Отже, за наслідками всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ наданий, як стороною обвинувачення так і стороною захисту з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів – з точки зору достатності та взаємозв’язку, суд прийшов до обґрунтованого висновку, що висунуте обвинувачення за ч.1 ст.115 КК України не знайшло свого підтвердження, у зв’язку з чим, в силу презумпції невинуватості, закріпленого у ст.62 Конституції України, клієнта необхідно виправдати. Відповідно до вироку Чернігівського районного суду Чернігівської області від 26.06.2017 року клієнта визнано невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України та виправдано, у зв’язку з недоведеністю, що кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.115 КК України, вчинене саме ним. Чоловіка було звільнено з-під варти в залі суду.