назад

Завдяки системі безоплатної правової допомоги над затриманими знущаються рідше

20-1Що потрібно нам з вами знати про свої права та обов’язки? Чи реально захистити свої права, якщо не маєш коштів на юристів і адвокатів? Про це і не лише йшлося у програмі «Реалії» на телеканалі «Буковина».

Співрозмовниками були: директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аркадій Мунтяну, начальник відділу Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Сергієнко, начальник відділу Головного територіального управління юстиції в Чернівецькій області Юлія Бабина.

Під час програми мова йшла про те, що європейці найчастіше добре знають свої права та обов’язки. Та чому в Україні немає такої культури захисту своїх прав? На ці запитання відповідали фахівці.

«Якщо звернутись до історії, то всі 70 років радянської влади в Україні, можна говорити й про перші роки незалежності, людину треба було тримати у невіданні, – пояснив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аркадій Мунтяну. – Тоді нею легше управляти, маніпулювати. Тому важливо, щоб людина багато не знала. Тим більше, про свої права, про свої можливості захистити свою гідність і честь»

Також глядачі телепрограми мали змогу дізнатись про вторинну правову допомогу (тобто коли буковинцям допомагає адвокат або кваліфікований юрист). Що це таке і наскільки вона є важливою.

«Вторинна правова допомога і без неї не можна обійтись. До тих пір поки її не було – це була гра в одні ворота. Державні органи могли робити з людьми багато що поганого і примушувати їх зізнатись у скоєних злочинах», – розповів директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Під час програми «Реалії» було озвучено, що у 2004 році оціночна кількість постраждалих від незаконного застосування сили міліцією оцінювалась в більше, ніж мільйон постраждалих на рік. Після 2005 року ця цифра зменшилась. Але за часів режиму Януковича знову збільшилась.

«У 15 році вона знову зменшилась, – продовжив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. – Це не багато, але в 2, 5 разів менше, ніж в 11 році. Якраз введення безоплатної правової допомоги – це одна з причин того, що це сталося. Оскільки у присутності адвоката катувати не будуть».

Під час передачі підняли також питання корупції.

«Нам важливо, щоб ми інакше діяли в нашому суспільстві, щоб ми подолали корупцію. Справа в тому, що держава з високим рівнем корупції є неефективною – це чисто економічна категорія. Це неафективний механізм існування суспільства», – пояснив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аркадій Мунтяну.

Чи не найважливіше, що глядачі передачі мали змогу також дізнатись про механізми захисту своїх прав. І один з таких – це звернення на єдиний телефонний номер – 0 800 213 103. Цілодобово і безкоштовно в межах України.

{source}
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/thL65fhGDYQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}