назад
06.11.18

Здійснено моніторинг стану додержання конституційних прав і свобод громадян, які перебувають у місцях несвободи

20181026 110729

Одним із ефективних методів запобігання катуванням та жорсткому поводженню у місцях несвободи є національний превентивний механізм, передбачений Факультативним протоколом до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Такі візити регулярно здійснюються працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із активістами громадського суспільства.

Під час візитів монітори конфіденційно спілкуються з особами, які тримаються в установах, безперешкодно оглядають житлові, побутові та виробничі приміщення, а також знайомляться з документацією установ.

За результатами візитів встановлено, що на сьогодні є дуже багато питань щодо дотримання прав людини в місцях несвободи.

Саме тому, 25 травня поточного року між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини укладено Меморандум про співпрацю, метою якого є консолідація зусиль сторін, спрямованих на недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну правову допомогу. Одним із напрямів співпраці, визначених у Меморандумі, є залучення працівників системи надання безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.

Після проведення відповідного відбору Омбудсменом було прийнято рішення про видання працівникам регіональних центрів з надання безоплатної правової допомоги письмових доручень спільно з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснювати моніторинг стану додержання конституційних прав і свобод громадян, які перебувають у місцях несвободи.

26 жовтня 2018 року моніторингова група у складі регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Юрія Чернушенка, регіональної координаторки взаємодії з громадськістю Віри Яковенко та громадських моніторів, серед яких була й начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Людмила Армеєва, здійснила візит до Полтавського ізолятора тимчасового тримання Головного управління Національної поліції в Полтавській області.

На момент візиту в приміщенні проводилися ремонтні роботи, тому наразі до вказаної установи затримані особи не доставляються та в приміщеннях камер ніхто не утримується.

Під час візиту суттєвих порушень не виявлено, проте зафіксовано окремі недоліки, на усунення яких до Головного управління національної поліції в Полтавській області будуть спрямовані відповідні рекомендації.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.