назад

Здоров’я учаснику АТО врятувало дотримання адвокатом стандартів якості надання правової допомоги

ZP adv Drygaylo28 жовтня 2015 року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області  видав доручення № 008-0004177 адвокату Тарасу Дригайлу для надання безоплатної вторинної правової правової допомоги особі, яку було затримано в адміністративному порядку за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого за ч.1 ст. 178 КУпАП (поява в громадському місці в стані сп’яніння).  

Прибувши до приміщення Запорізького зонального відділення військової служби правопорядку Збройних сил України адвокат конфіденційно поспілкувався із підзахисним. Виявилося, що останній – військовослужбовець, який брав участь у проведенні АТО в районі Волновахи Донецької області. Клієнт поскаржився адвокату на стан свого здоров’я – різкі болі в животі, котрі впродовж значного проміжку часу ігнорували співробітники чергової частини ВСП. На вимогу адвоката викликати карету швидкої допомоги – йому було відмовлено з тих підстав, що затриманого вже оглянув  лікар-нарколог та у чергового майора відсутні повноваження телефонувати за номером швидкої допомоги.

Захисник негайно викликав карету швидкої допомоги та дочекався лікарів. Медики прийняли рішення негайно направити затриманого військовослужбовця до лікарні для консультації у лікаря-хірурга. Адвокат Тарас Дригайло також вирушив до лікарні, аби пересвідчитись, що життю військовослужбовця нічого не загрожує. О 21:00 год бригадою лікарів лікарні було прийнято рішення госпіталізувати хворого та в ургентному порядку готувати його до операції.

Вранці 29 жовтня 2015 адвокат дізнався, що операція пройшла успішно та військовослужбовця перевели до спеціалізованого відділення іншої лікарні, його життю уже нічого не загрожує.

За скоєне адміністративне правопорушення  клієнта адвоката Тарас Дригайла притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді передачі під нагляд командуванню військової частини.

Виконання стандартів якості надання правової допомоги та небайдужість адвоката, можливо, врятували життя людини.
  
Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджені 25  лютого  2014  року наказом  Міністерства  юстиції України №380/5, та введені в дію з 1 липня 2014 року. Упровадження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у роботу адвокатів системи дозволяє гарантувати всім клієнтам системи БВПД якість та своєчасність послуг незалежно від місця їх надання. Основна ідея – не заходячи на територію регулювання правил адвокатської етики, не втручаючись в правову позицію адвоката, визначити ключові кроки, які адвокат має вчинити, якщо він надає безоплатну правову допомогу, та які означатимуть, що така допомога надана вичерпно, компетентно та якісно.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter