назад

Земля під охороною держави – на Сумщині продовжуємо говорити про земельні питання

За даними Державної екологічної інспекції станом на січень 2023 року, за 11 місяців військової агресії рф збитки для екології України складають вже понад 1 трильйон 743 мільярди гривень. Зокрема, загальна сума збитків забруднення ґрунтів та засмічення земель становить понад 688 мільярдів гривень*. 

Із урахуванням актуальності тематики та в контексті програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» фахівцями система БПД Сумщини на постійній основі проводяться комплексні правопросвітницькі заходу та тематичні виїзди до територіальних громад.

“Одні із топ – 15 найзапитуваніших питань – це питання, пов’язані із земельним законодавством. Найчастіше до нас звертаються щодо безоплатної приватизації та користування, оренди земельної ділянок. Хоча в умовах воєнного стану почали виникати питання специфічного характеру. Одне із таких стосується порядку визначення шкоди та збитків, завданих земельним ресурсам внаслідок збройної агресії рф”, – акцентує директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Днями завідувачка сектору Конотопського бюро правової допомоги Яніна Козіна провела правопросвітницький захід на тему: “Визначення шкоди та збитків, завданих земельним ресурсам внаслідок збройної агресії російської федерації” для працівників пологового відділення КНП КМР “Конотопська центральна районна лікарня ім.ак. М. Давидова”.

Під час заходу очільниця бюро відзначила: “Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, що знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави”.⠀

Фахівчиня роз’яснила, що шкода, завдана земельним ресурсам, що включає шкоду від пошкодження і знищення родючого шару ґрунту та шкоду, зумовлену забрудненням і засміченням земельних ресурсів, оцінюються з урахуванням таких показників**:

  • витрати на рекультивацію земель, які були порушені внаслідок бойових дій, будівництво, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій для облаштування державного кордону;.
  • збитки, завдані власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • витрати на відновлення меліоративних систем;
  • шкода, завдана ґрунтам та земельним ділянкам внаслідок забруднення ґрунтів речовинами, які негативно впливають на їх родючість та інші корисні властивості;

Серед інших правопросвітницьких заходів можна виділити виїзд юристів сектору Сумське бюро правової допомоги № 2 до села Терещенки Білопільської громади, де у приміщенні старостату розповіли жителям села про те, як визначається шкода та збитки завдані земельним ресурсам внаслідок збройної агресії рф. Під час проведення заходу були обговорені наступні питання:

  • куди звернутися для визначення шкоди та збитків;
  • перелік документів, на підставі яких визначається завдання шкоди та збитки;
  • визначення розміру збитків, завданих власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • визначення розміру шкоди.

“Не дивлячись на постійні обстріли територіальних громад  Сумщини система БПД краю активно проводить виїзні консультування та роботу на місцях, пов’язану із роз’яснення громадянам прав, зокрема, із питань земельного законодавства. Правопросвітницькі заходи щодо визначення шкоди та збитків, завданих земельним ресурсам внаслідок збройної агресії російської федерації, пройшли в Білопільській, Краснопільській територіальних громадах та в ряді старостинських округів”, – розповідає Валентина Трошечко, директорка Сумського місцевого центру .

А ми нагадуємо,  отримати консультації та роз’яснення з правових питань можна зателефонувавши за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні), або звернувшись до  найближчого сектору бюро правової допомоги – https://bit.ly/bpd_buro. Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot  (юристи відповідають у робочі дні). Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.

 

Довідково: * https://dei.gov.ua/post/2499 

** Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 326 – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/326-2022-%D0%BF#Text