назад
25.06.18

Жінка змогла оформити спадщину, яка знаходиться на тимчасово окупованій території

спадщина наследствоУ Херсоні адвокат системи БПД допоміг внутрішньо переміщеній особі в судовому порядку набути права власності на спадщину, яка знаходиться на тимчасово окупованій території.

Як розповів адвокат Іван Дубков, який був призначений Херсонським місцевим центром з надання БВПД для допомоги клієнтці, до них звернулася громадянка Т. із заявою, що її чоловік помер в м. Торез Донецької області. Після його смерті відкрилась спадщина, яку жінка хотіла отримати, оскільки на день її відкриття проживала разом зі своїм чоловіком.

Однак, звернувшись до Другої херсонської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за законом, їй було відмовлено. У листі пояснювалась причина відмови: «У зв’язку з неможливістю встановити місце відкриття спадщини та коло спадкоємців, оскільки спадкодавець на день відкриття спадщини проживав у м. Торез Донецької області. Даний населений пункт вважається непідконтрольним українській владі згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України та є тимчасово окупованою територією».

Ознайомившись з матеріалами справи, адвокат Іван Дубков склав та направив на розгляд суду заяву в межах окремого провадження – про встановлення факту місця відкриття спадщини.

Врахувавши всі обставини справи та обґрунтування адвоката, Херсонський міський суд Херсонської області задовольнив заяву адвоката та місцем відкриття спадщини встановив м. Херсон.

«Категорія справ, які стосуються майнових та інших прав внутрішньо переміщених осіб, на жаль, залишається достатньо численною. Але позитивний досвід у їх розгляді на користь наших клієнтів доводить, що система безоплатної правової допомоги працює ефективно. Особливо, якщо громадяни вчасно звертаються», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Довідково:
Норми законодавства, використані для обґрунтування позову:
Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №1706- VII від 20.10.2014;
Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції»;
розпорядження Кабінету Міністрів України №1275-р від 02.12.2015;
Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України.

Історія розгляду справи

1. Після відмови Другої херсонської державної нотаріальної контори на заяву про прийняття спадщини за законом громадянка Т. звернулась за вторинною правовою допомогою до Херсонського місцевого центру з надання БВПД.

2. Херсонський місцевий центр з надання БВПД згідно з дорученням № 832-Д від 14.11.2017 призначив адвоката Івана Дубкова.

3. Адвокат системи БПД, ознайомившись з матеріалами справи, склав та направив на розгляд суду заяву в межах окремого провадження – заяву про встановлення факту місця відкриття спадщини.

4. Керуючись статтями 5, 12, 13, 81, 259, 263, 264, 265, 315 ЦПК України, 1221 ЦК України, суд вирішив заяву громадянки Т. задовольнити в повному обсязі, місцем відкриття спадщини встановити м. Херсон.

З рішенням суду можна ознайомитися на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень за посиланням
http://reyestr.court.gov.ua/Review/72024556.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter