назад

Жінка звернулась до Самбірського місцевого центру у справі позбавлення батьківських прав стосовно її малолітньої сестри

pozbavlennia pravДо Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка С. для представництва її інтересів у справі про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Клієнтка хоче позбавити батьківських прав свою матір відносно своєї малолітньої сестри 2006 року народження.

Пані С. розповіла, що її мати з листопада 2016 року не здійснює своїх батьківських обов’язків щодо виховання та утримання дитини, разом з малолітньою донькою не проживає, не забезпечує її харчуванням, одягом та іншими речами першої необхідності, не цікавиться успішністю в школі та не проявляє жодного інтересу до неї.

До цього часу горе-мати, не маючи стабільного доходу, періодично виїжджала за кордон на заробітки, залишаючи малолітню дитину із старшою сестрою. Перебуваючи вдома, відповідачка часто випивала та залишала доньку одну, нерідко дитина ночувала у сусідів.

Сама малолітня відповідачку мамою не називає, спілкуватись та бачитись з нею відмовляється.

Зважаючи на таку ситуацію, рідна сестра дівчинки вирішила звернутись до суду із позовом про позбавлення батьківських прав.

Згідно з документами, наданими жінкою працівникам Самбірського центру, вона належить до осіб, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, відтак, за результатами даного звернення жінці було призначено адвоката за рахунок держави – Вікторію Стецяк.

Вивчивши матеріали справи, адвокат порадила звернутись до суду не лише з позовними вимогами щодо позбавлення батьківських прав, але і з вимогою про стягнення з матері аліментів на утримання дитини, адже, відповідно до ч. 2 ст. 166 Сімейного кодексу України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.

Судом було відкрито провадження в даній справі, за результатами розгляду якої суд вирішив задоволити позов: позбавити відповідачку материнських прав та стягнути з неї аліменти на утримання малолітньої дитини в розмірі не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 16.08.2017 року – і до досягнення дитиною повноліття.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Самбірському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Самбір, вул. Мазепи, 13; тел.(03236) 606-54.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).