назад
24.07.18

Жінки все частіше використовують обмежувальний припис у протистоянні домашньому насильству

24.07.2018   domash nasilieВ Україні жінки частіше почали користуватись своїм правом на захист від домашнього насильства. Про це повідомили в Луцькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Так, до Ківерцівського бюро правової допомоги звернулася Світлана Волошина з проханням допомогти у написанні заяви до суду та домогтися обмежувального припису, оскільки її чоловік систематично вчиняв у сім’ї насильство стосовно неї, малолітніх дітей та свого батька. Начальник згаданого бюро правової допомоги Віра Ольшевська прийняла рішення у написанні такої заяви Pro Bono.

Як стало відомо з історії справи, чоловік заявниці, який зловживав алкоголем, вів аморальний спосіб життя та ніде не працював, свою агресію виплескував на родину та іноді на сторонніх осіб. Жінці не вдавалось захистити себе та інших членів сім’ї, незважаючи на її неодноразові звернення до правоохоронних органів.

Наприкінці 2017 та початку 2018 року Ківерцівським ВП ГУ Національної поліції у Волинській обл. було порушено три кримінальні провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень Світлані Волошиній та її свекру, а також за фактом вчинення крадіжки грошей.

Вивчивши ці та інші факти, Ківерцівський районний суд вирішив видати обмежувальний припис стосовно Сергія Волошина.

Таким чином, кривднику заборонено протягом 5 місяців перебувати в місці спільного проживання з сім’єю; наближатися на відстань ближче 100 метрів до місця проживання, навчання, роботи, інших місць частого відвідування Світланою Волошиною; вести листування, телефонні переговори або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

«Цей обмежувальний припис, з одного боку, родині дає захист від кривдника, з іншого – шанс чоловікові змінити своє життя. Але головне – ми бачимо, що кількість успішних справ щодо захисту жінок від домашнього насильства постійно зростає, що правова обізнаність наших громадян покращується», – наголосив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк

Він нагадав, що в роботі з адвокатами та юристами системи БПД велика увага приділяється саме проблемам захисту прав жінок та дітей.


Довідково:
Pro bono (з латинської pro bono publico – заради суспільного добра) – означає надання юридичних послуг, які надаються добровільно і безоплатно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг.

Послуга Pro Bono – це правова послуга, яка може передбачати надання правових консультацій, подачу заяв та інших документів до адміністративних установ, національних, закордонних та міжнародних судів, підготовку документів, укладення мирової угоди або проведення процесу медіації. Послуга Pro Bono є безкоштовною, але клієнт може мати необхідність понести витрати у зв’язку зі справою (як-от адміністративні чи судові збори), якщо рішення було винесено не на користь або частково на користь клієнта.

Більш докладно про систему Pro Bono за посиланням http://khmelnytskyi.legalaid.gov.ua/ua/pro-bono/793-pro-bono.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                 YouTube YouTube                  Google Google+            тTwitter