назад

Жителі Балти отримали правові консультації з питань розірвання шлюбу в позасудовий спосіб

baltske BPD 123 березня 2017 року в  приміщенні Балтського бюро правової допомоги (вул. 30 років Перемоги, 24)  виконуючий обов’язки начальника Балтського бюро правової допомоги Руслан Москаленко та начальник Балтського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області Віта Тарнавська  провели спільне консультування громадян на тему “Порядок розірвання шлюбу органами РАЦСу”.

Цього дня юристи надали правові консультації та роз’яснення 23-річній жительці с. Обжиле Балтського району, яка звернулась за правовою допомогою з питань розірвання шлюбу в державних органах реєстрації актів цивільного стану.

Руслан Москаленко та Віта Тарнавська роз’яснили громадянці, що порядок державної реєстрації розірвання шлюбу в органах РАЦС докладно регламентується Законом України «Про акти громадянського стану». Органи РАЦС не з’ясовують причини розірвання шлюбу, не вимагають доказів неможливості збереження родини, не вживають заходів щодо примирення подружжя, тобто шлюборозлучна процедура спрощена і не вимагає великих витрат часу подружжя.

Правники пояснили громадянці, що згідно ст. 106 Сімейного кодексу України органи РАЦС розривають шлюб за заявою обох з подружжя при наявності двох підстав:

1) подружжя виразило взаємну згоду на розірвання шлюбу;

2) подружжя не має спільних неповнолітніх дітей.

До того ж, відповідно до ч. 3 ст. 106 Сімейного кодексу України шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Розірвання шлюбу проводиться за місцем проживання подружжя або одного з них. Розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя передбачає особисту присутність кожного з подружжя або письмове підтвердження про згоду відсутнього подружжя на реєстрацію розірвання шлюбу. Якщо один з подружжя з поважної причини не може з’явитися до органів РАЦС ні для подання спільної заяви, ні для реєстрації розірвання шлюбу, він повинен сповістити про це у заяві про розірвання шлюбу. У випадку неявки обох з подружжя до органів РАЦС для реєстрації розірвання шлюбу та відсутності будь-яких пояснень із цього приводу подана заява залишається без розгляду.

Розірвання шлюбу в органах РАЦС може здійснюватися за заявою не тільки обох, але й одного з подружжя, причому незалежно від наявності у них спільних неповнолітніх дітей.

Закон припускає таку можливість у випадках:

1) якщо один із подружжя визнаний судом безвісно відсутнім;

2) якщо один із подружжя визнаний судом недієздатним.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після закінчення одного місяця від дня подання заяви, якщо вона не була відкликана, та видає свідоцтво про розірвання шлюбу.

Руслан Москаленко та Віта Тарнавська звернули увагу громадянки, що згідно зі ст. 108 СК – за заявою зацікавленої особи розірвання шлюбу, здійснене відповідно до положень ст. 106 та п. З ч. 1 ст. 107 СК, може бути визнане судом фіктивним, якщо буде встановлено, що жінка та чоловік продовжували проживати однією сім’єю і не мали наміру припинити шлюбні відносини. На підставі рішення суду актовий запис про розірвання шлюбу та Свідоцтво про розірвання шлюбу анулюються державним органом РАЦСу.

У разі розірвання шлюбу державним органом РАЦСу шлюб припиняється у день винесення ним відповідної постанови.

За правовими консультація та роз’ясненнями можна звернутися до Балтського бюро правової допомоги за адресою: м. Балта, вул. 30 років Перемоги, 24. Тел.: (04866) 2-20-02.