назад
23.02.16

Жителі села Макове отримуватимуть якісну правову допомогу

160223 01Спеціалісти Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели виїзний прийом в селі Макове Шосткинського району та проконсультували працівників сільради про те, як більш якісно організовувати    надання безоплатної первинної правової допомоги.

Виїзний прийом пройшов 22 лютого в рамках виконання Меморандуму про співпрацю, укладеного між місцевим центром та Маківською сільською радою. Інтегратор місцевого центру, Юлія Зацаринна проконсультувала шістьох громадян з питань, які стосувались оформлення спадщини, пропущення строків прийняття спадкового майна, порядку укладання договору купівлі-продажу та порушення меж земельної ділянки та зняття з реєстрації особи.

 

Особливо цікавим питанням була проблема жительки села щодо встановлення межі земельної ділянки. Клієнтка розповіла, що протягом декількох років вона та її сусідка не можуть дійти згоди щодо місцеположення спільної межі земельної ділянки. Як це часто буває, спір «за межу» став причиною конфліктів між сусідами та ускладнень під час користування земельною ділянкою.

«Власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними. При здійсненні межування власник земельної ділянки реалізує своє право. Проте така участь є також обов’язком кожного з сусідніх власників і землекористувачів, адже приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж в натурі (на місцевості) забороняється», –  роз’яснила Юлія Зацаринна. Клієнтка подякувала за інформацію щодо свого питання та зазначила, що їй було дуже важливо почути роз’яснення спеціаліста щодо правових шляхів у вирішенні складного земельного спору.

 В цей же день інтегратор центру Юлія Зацаринна провела інформаційну годину «Організація надання безоплатної первинної правової допомоги органами місцевого самоврядування В Україні» для працівників Маківської сільської ради. В ході заходу спеціаліст центру роз’яснила присутнім повноваження посадових осіб органів місцевого самоврядування щодо порядку розгляду звернень про надання безоплатної первинної правової допомоги відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».