назад

28537583 1645509362161312 371692500 n

Нещодавно директор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Гамбаль спільно з заступником голови Чортківської районної ради Петром Пушкарем провели роботу мобільних пунктів консультування громадян в приміщеннях Босирівської, Коцюбинчицької та Сокиринецької сільських рад Чортківського району.

Жителі сіл звертались за правовими консультаціями щодо порядку спадкування майна за законом, стягнення аліментів та застосування обмежувальних заходів до неплатників аліментів, порядку виконання рішення суду про стягнення допомоги дітям війни та потерпілим внаслідок ЧАЕС, заміни сторони виконавчого провадження, видачі дубліката виконавчого листа та порядку оформлення субсидій. Директор місцевого центру надала правові роз’яснення з порушених питань.

ВАЖЛИВО!

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. В окремих випадках на підставі рішення комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму житла , якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію. Субсидія не може призначатися одночасно за місцем реєстрації особи та місцем її фактичного проживання.

Громадяни, яким призначено субсидію, зобов’язані протягом місяця проінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендар – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підприємств – виробників/виконавців житлово-комунальних послуг, закінчення строку реєстрації місця перебування, купівлю товарів або оплату послуг на суму більше ніж 50 тисяч. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява і декларація.

28536829 1645509285494653 874423702 n

Щодо питання видачі дубліката виконавчого листа Марія Гамбаль роз’яснила, що згідно п.17.4. Розділу VIII Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред’явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Після завершення роботи мобільних пунктів консультування громадян, Марія Гамбаль провела інформаційну роботу з представниками органів місцевого самоврядування, під час якої розповіла про реалізацію в Чортківському районі Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я маю право!». Представникам сільських рад та громадянам роздано інформаційні буклети безоплатної правової допомоги на різну тематику, а також буклети «Я маю право!».

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).