назад
02.08.19

Жителів Золотоніського району проінформовано як не стати жертвою злочинців

Напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, з метою підвищення обізнаності громадськості про цю глобальну проблему та привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину, 29 липня 2019 року фахівці Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та сектору у справах молоді та спорту Золотоніської райдержадміністрації, здійснили виїзди у населені пункти Золотоніського району для проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи.
Зокрема, у сільській бібліотеці села Привітне та Вознесенській сільській раді для громади сіл проведено інформаційні зустрічі на тему: «Протидій торгівлі людьми». Слухачам розповіли, що торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у XXI ст. для жодної країни світу, включаючи Україну.
Відповідно до законодавства, торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою її експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.
Метою торгівлі людьми може бути:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове втягнення у злочинну діяльність;
  • примусове вилучення органів;
  • продаж дитини;
  • сурогатне материнство.

Нині Україна є не тільки країною постачання або транзиту жертв торгівлі людьми, а й країною призначення з високими ризиками внутрішньої експлуатації. Воєнний конфлікт на Сході України сприяє поширенню торгівлі людьми в різних її формах. Водночас, складне матеріальне становище громадян спонукає їх до пошуків заробітку за межами України, де через свою необізнаність вони можуть стати жертвами торгівлі людьми. Також для України залишається актуальною проблема сексуальної експлуатації дітей.
Законодавством України жертвам торгівлі людьми гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.
Після закінченні заходів, серед присутніх громадян поширено тематичні буклети з конкретними порадами як уникнути пастки та не стати жертвою злочинців. Залишено контактні дані громадських організацій та установ області, які опікуються та надають практичну допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми, а також телефони безкоштовних гарячих ліній з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501 та 527.
Завершальним етапом виїздів в територіальні громади Золототніського району стало проведення вуличного інформування жителів сіл Привітне та Вознесенське щодо запобігання та протидії торгівлі людьми.