назад

10262224 458862170971411 8104882972765045335 n

Працівники Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали Шумський район з метою надання юридичних консультацій громадянам.

17 березня 2016 року начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська, начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури  Петро Гуменюк та головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами рина Ірина Бурченюк провели виїзний прийом громадян у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шумського району, в службі у справах дітей Шумської РДА та у Шумському військовому комісаріаті .

До мобільного консультаційного пункту звернулося шестеро жителів Шумського району. Питання які цікавили відвідувачів стосувалися соціального забезпечення, а ,також, здійснення представництва інтересів обвинуваченого у суді.

За отриманням правої допомоги до працівників місцевого центру звернувся учасник бойових дій (учасник АТО), який перебуває на обліку в Шумському районному центрі зайнятості та отримує допомогу по безробіттю, з питанням порядку нарахування даного виду допомоги.

Відвідувачу роз’яснено, що призначення та надання матеріального забезпечення на випадок безробіття учасникам АТО проводиться з урахуванням норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Підставою для визначення розміру допомоги по безробіттю є довідка про середньоденне грошове забезпечення для розрахунку виплат на випадок безробіття, що видається відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

У разі відсутності зазначеної довідки, з метою оформлення допомоги по безробіттю в найкоротші строки, відповідно до пункту 22 Порядку, центр зайнятості за бажанням особи може сам  звернутися до військових комісаріатів де учасники АТО перебувають на обліку, або військових частин, де вони проходили службу, для отримання такої довідки.

Учаснику бойових дій для отримання більш детальної інформації та вирішення питань, пов’язаних з нарахуванням та виплатою допомоги по безробіттю, працівниками місцевого центру видано «Талон для отримання безоплатної первинної правової допомоги (юридичної консультації)», з яким йому запропоновано звернутися до Шумського районного центру зайнятості. Іншій особі, яка є обвинуваченою у вчиненні кримінального правопорушення надано роз’яснення, що забезпечення обвинуваченому права на захист згідно зі ст. 129 Конституції України є основною засадою судочинства та відповідно до положень ст. 48 КПК захисник може у будь-який момент бути залученим підозрюваним, обвинуваченим, їх законними представниками, а також іншими особами за проханням чи згодою підозрюваного, обвинуваченого до участі у кримінальному провадженні.

Даній особі рекомендовано, заявити клопотання про призначення йому захисника у кримінальному провадженні.

1385989 458862184304743 7204792227002658452 nЦього ж дня в.о. начальника  відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ярослав Лис взяв участь у засіданні гендерного клубу “Я це можу! ” Шумського районного центру зайнятості для безробітних громадян, який проводився заступником директора центру Лесею Король.

Одним із завдань даного заходу – поширення серед жителів району, зокрема – безробітних, які в основному належать до категорії малозабезпечених осіб, інформації про їх право на правову допомогу, яке гарантоване ст.59 Конституції України.

Інтегратор місцевого центру ознайомив присутніх з роботою центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із ст.12 Закону та переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання безоплатної правової допомоги.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).