назад

Життя на дотик… Про правову допомогу особам з інвалідністю по зору

   У кожного з нас незрячі люди викликають різні асоціації — людина з інвалідністю, людина з тростинкою, непрацююча людина, людина, що скаржиться на життя… Разом з тим, представникам Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги випала можливість познайомитись з людьми із вадами зору, які не опустили рук, зуміли реабілітуватися, впоратись з проблемами, працевлаштуватись, жити насиченим життям.

   Так, на базі Білоцерківського учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих представниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Білоцерківського місцевого центру через гучномовець (локальну мережу голосового зв’язку підприємства) проведено правоінформаційний захід для незрячих та слабозорих людей. У ході заходу близько 200 таких осіб отримали правову інформацію та багато хто з них – ще й індивідуальні консультації.

   Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віктор Кіккас розповів присутнім про функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні та у Київській області. Більш детально він зупинився на можливостях доступу до безоплатної вторинної правової допомоги в цивільному та адміністративному процесах такої категорії населення, як інваліди, а також у кримінальному провадженні, коли особа через свої фізичні або психічні вади (німа, глуха, незряча тощо) не може реалізувати своє право на захист. Також Віктор Кіккас звернув увагу присутніх на питання процесуальних прав і обов’язків сторін у кримінальному провадженні.

 

 

  Представник Білоцерківського місцевого центру розповіла про найбільш поширені питання, з якими звертаються особи до місцевого центру та бюро правової допомоги, про успішні історії та практики з відновлення порушених прав мешканців м. Білої Церкви та частини Київської області.

По завершенню заходу учасникам були надані індивідуальні консультації з питань соціального захисту, пенсійного, спадкового й інших галузей права та розповсюджено буклети щодо правових послуг системи БВПД.