назад

Злочини проти життя і здоров’я людини – у центрі уваги учасників тренінгу

dsc01304    Під час кваліфікації таких кримінальних правопорушень як злочини проти життя та здоров’я особи, а також проти статевої свободи і статевої недоторканості  виникає чимало проблемних питань. Зокрема, пов’язаних з проведенням судово-медичної експертизи у даній категорії злочинів. Яким має бути алгоритм дій адвоката в подібних ситуаціях, як він має поступати у випадку невірної кваліфікації правопорушення, яке інкримінується підзахисному, – ці та інші питання розглядали на черговому каскадному тренінгу в Ужгороді.

До обговорення теми «Роль захисника при визначенні кваліфікації окремих видів кримінальних правопорушень, дії захисника у кримінальних провадженнях, які потребують судово-медичної експертизи» долучилося біля півсотні закарпатських адвокатів, що задіяні в системі надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Участь у заході також взяли директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець та партнер із Американської асоціації юристів «Ініціатива з верховенства права» Лілія Салімова, які звернулися до присутніх в залі із вітальним словом.

Впродовж двох днів навчання проводили адвокати-тренери Оксана Андрейкович та Олександр Резуненко.

Насамперед учасники тренінгу розглянули проблемні питання, пов’язані із кваліфікацією кримінальних порушень проти життя та здоров’я особи. Зокрема, обговорювали, як відмежувати умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження, яке спричинило смерть потерпілого (ч.2 ст.121 КК) від вбивства через необережність (ч.1 ст.119 КК) та умисного вбивства. Наголошувалося, що питання про умисел необхідно вирішувати з огляду на сукупність усіх обставин, зокрема, враховувати спосіб, знаряддя злочину, кількість, характер і локалізацію поранень та інших тілесних ушкоджень. Предметом активного обговорення стало також питання про кримінальну відповідальність за вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання (фізіологічного афекту). Було наголошено, що, вживаючи у цій нормі поняття «сильне душевне хвилювання», законодавець не дає йому визначення, що нерідко зумовлює проблеми у правозастосовній практиці. Учасники зустрічі також поділилися власним досвідом участі у справах по даній категорії злочинів.

Чимало дискусій виникло і під час обговорення проблемних питань, пов’язаних із кваліфікацією кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи. Зокрема, було акцентовано увагу на особливостях доказування і тактиці захисту при наданні допомоги у справах, де постраждалими є малолітні чи неповнолітні.

Окремим пунктом стояло питання, як має діяти захисник у випадку невірної кваліфікації правопорушення, яке інкримінується підзахисному. Йшлося про те, якими мають бути дії адвоката на стадії підготовчого провадження та судового розгляду справи.

Другий день тренінгу був присвячений актуальним питанням, пов’язаним з проведенням судово-медичних експертиз. Зокрема, розглянули такі питання як відмежування різних ступенів тяжкості тілесних ушкоджень, визначення давності спричинення тілесних ушкоджень та настання смерті, встановлення причинно-наслідкового зв’язку при проведенні судово-медичної експертизи тощо. Учасники активно долучилися до обговорення питання про висновок експерта як процесуальне джерело доказів, про найпоширеніші порушення при проведенні експертизи, про допит експерта в суді. Акцентували увагу адвокати-тренери і на тому, як довести неправильність та необґрунтованість висновків експерта та притягти експерта до відповідальності за складання завідомо неправдивого висновку.

 

Довідково. Тренінг організовано Координаційним центром з надання правової допомоги спільно з ВГО «Об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» за підтримки Американської асоціації юристів «Ініціатива з верховенства права» та Української фундації правової допомоги.

Для ознайомлення з матеріалаи тренінгу натисніть тут

Для збільшення зображення натісніть на нього.

{module 2015_06_26}