назад

Зменшити суму штрафу за невиконання умов договору кредитування допомогли жінці у центрі з надання БВПД

kredit nepochatovДо Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка Г. з приводу представництва її інтересів як відповідача у справі за позовом про стягнення на користь Приват Банку заборгованості за кредитним договором.

В 2014 році, на прохання своїх знайомих, громадянка Г. звернулася до ПАТ КБ «Приват Банк» і оформила на своє ім’я договір кредиту. Отримані від банку кошти віддала знайомим, які пообіцяли цей кредит погасити. Обіцянку свою вони не виконали, виникла заборгованість, і банк подав до суду з позов про стягнення заборгованості за кредитним договором, яка складається із заборгованості за кредитом, заборгованості по процентам за користування кредитом, заборгованості за пенею та комісією, а також штрафи.

Громадянка Г. звернулася за допомогою до фахівців центру, надала всі необхідні документи, щоб підтвердити своє право на безоплатну вторинну правову допомогу, і 12 грудня 2016 року наказами № 46-п/п та № 47-п/п для складення процесуальних документів та здійснення представництва клієнтки призначено головного спеціаліста відділу представництва – Романа Непочатова.

Після зустрічі з жінкою та дослідження всіх наявних доказів було складено та передано до суду заперечення на позовну заяву про зменшення неустойки.

Проаналізувавши докази, надані позивачем, головний спеціаліст звернув увагу, що позивач застосував до відповідача штраф та пеню, а відповідно до правової позиції, викладеної в постанові ВСУ по справі №6-2003цс15 від 21.10.2015 року, за статтею 549 ЦК України, штраф та пеня є одним видом цивільно-правової відповідальності, а тому їх одночасне застосування за одне й те саме порушення – строків виконання грошових зобов’язань за кредитним договором, свідчить про недотримання положень ст.61 Конституції України щодо заборони подвійної цивільно-правової відповідальності за одне й те саме порушення.

Також за положеннями ч.3 ст.551 ЦК України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

В ході розгляду справи відбулося 5 судових засідань.

Місцевий районний суд взяв до уваги доводи представника Романа Непочатова, матеріальний стан відповідача та 07 червня 2017 року ухвалив рішення, яким відмовив в задоволенні вимог позивача щодо стягнення штрафу за несвоєчасне повернення кредиту. Таким чином, суму, що має бути стягнена з громадянки Г., зменшено майже на 1700, 00 грн.

За юридичними консультаціями та безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Адреса: вул. Незалежності, 2, м. Роздільна, Одеська область, Україна, 67400

Електронна адреса:  rozdilna.odesa@legalaid.od.ua

Скайп: legalaid_rozdilna

Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103