назад
05.06.18

Зміна родичем громадянства – не причина залишитись без спадку

05.06.2018Бердянський місцевий центр з надання БВПД допоміг жінці набути права власності після смерті сина, який змінив українське громадянство на російське.

Як розповіли фахівці центру, жінці з Бердянська на праві власності належить ½ частки житлового будинку, де вона зареєстрована і проживає. В цьому ж будинку був зареєстрований її син, після смерті якого вона отримала зазначену частку. Однак, коли жінка вирішила зняти з реєстрації померлого сина та звернулась до Сектору реєстрації виконавчого комітету Бердянської міської ради, то отримала відмову.

Підставою відмови став той факт, що згідно з документами, які мала жінка, її син є громадянином України, а помер він як громадянин Російської Федерації. Таким чином, у жінки начебто не було доказів, що її син та особа, яка померла за кордоном, одна і та сама людина.

Досвідчений правник Світлана Линник взялася до справи щодо представництва інтересів клієнтки Бердянського МЦ у судах з питання зняття з реєстрації місця проживання померлого чоловіка, який був на момент смерті громадянином Російської Федерації.

Адвокатом було підготовлено позов до Запорізького окружного адміністративного суду, з проханням визнати протиправною бездіяльність Сектору реєстрації виконавчого комітету Бердянської міської ради та зобов’язати зазначений орган здійснити зняття з реєстраційного обліку померлого сина мешканки Бердянську.

Адвокат довела, що померлий громадянин Росії є сином клієнтки місцевого центру, і цей факт був вже встановлений та перевірений державним нотаріусом Бердянської державної нотаріальної контори Запорізької області при відкритті спадкової справи та під час видачі свідоцтва про право власності на спадщину за законом на ім’я жінки.

Суд, проаналізувавши надані письмові докази, встановив, що померлий син позивачки – громадянин Російської Федерації, який зареєстрований та зазначений у будинковій книзі у житловому будинку як громадянин України, одна і та ж сама особа. На підставі цього суд задовольнив адміністративний позов в повному обсязі.

За словами директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, у зв’язку з анексією Криму та окупацією частини Донецької та Луганської областей, багато українських родин зіштовхнулись зі складними обставинами в питаннях спадщини.

«Як засвідчує ця успішна практика, наші громадяни спільно з адвокатами системи БПД мають можливість вирішити багато спірних питань. Головне – не опускати руки і вчасно звертатись по безоплатну правову допомогу»,  – наголосив Олексій Бонюк.


Хронологія розгляду справи:

1. До Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась мешканка Бердянська, яка не могла оформити спадщину після смерті сина, який змінив громадянство України на громадянство Російської Федерації.

2. Для вирішення зазначеного питання згідно доручення №33 від 03.02.2017 їй було призначено адвоката Світлану Линник.

3. Адвокатом було підготовлено позов до Запорізького окружного адміністративного суду, з проханням визнати протиправною бездіяльність Сектору реєстрації виконавчого комітету Бердянської міської ради та зобов’язати зазначений орган здійснити зняття з реєстраційного обліку померлого сина мешканки Бердянську.

4. Ознайомившись з матеріалами справи Запорізький окружний адміністративний суд ухвалив передати справу за підсудністю до Бердянського міськрайонного суду Запорізької області.

5. Адвокат Світлана Линник надала суду свідоцтво про право власності на спадщину за законом, в якому вбачається, що спадкоємицею майна, а саме ½ частки житлового будинку є позивачка, мати померлого спадкодавця. Адвокат довела, що померлий громадянин Росії є сином клієнтки місцевого центру, і цей факт був вже встановлений та перевірений державним нотаріусом Бердянської державної нотаріальної контори Запорізької області при відкритті спадкової справи та під час видачі свідоцтва про право власності на спадщину за законом на ім’я жінки.

6. Суд, проаналізувавши надані письмові докази, задовольнив адміністративний позов в повному обсязі.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter