назад

Зміни щодо санаторно-курортного лікування та оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у 2018 році

1081c86cb6ff85a271c35607b8c8426a XL

Пріоритетним напрямом оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, є забезпечення їх санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок.

Про особливості отримання таких путівок консультують фахівці Семенівського бюро правової допомоги.

Механізм надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості санаторно-курортних путівок або путівок на відпочинок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, які мають відповідну ліцензію, доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги, виплати грошової компенсації регулюється «Порядком надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (затв. Постановою Кабміну від 23.11.2016 № 854).

Безоплатними санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок шляхом надання грошової допомоги забезпечуються громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

– громадяни, віднесені до категорії 1, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ;

– діти з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою .

Строк перебування в санаторно-курортному закладі та закладі відпочинку становить:

– для громадян, віднесених до категорії 1, – 18 днів;

– для громадян, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – до 35 днів;

– для дітей з інвалідністю – від 21 дня до двох місяців.

Строк перебування дітей з інвалідністю у закладі відпочинку за путівкою на відпочинок становить не менше ніж 14 днів.

Громадяни, віднесені до категорії 1, та діти з інвалідністю мають право вільного вибору закладу відповідного профілю, а також за бажанням здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.

Визначено розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку на 2018 рік.

Для забезпечення прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на санаторно-курортне лікування Кабінетом Міністрів України 25.01.2018 прийнято постанову за № 31 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2018 році», якою передбачено грошову допомогу для компенсації вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення і відпочинку за надання послуг, розміри якої становлять для:

– осіб, віднесених до категорії 1, – 6 822 гривні;

– осіб, віднесених до категорії 1, із захворюванням нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 20685 гривень;

– дітей, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одного з батьків або особи, яка їх замінює, – 13545 гривень.

Для постраждалих громадян категорії 1 та дітей, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, які не бажають отримати санаторно-курортне лікування, починаючи з 2018 року передбачено отримання за їх бажанням грошової компенсації, розмір якої становить 35 відсотків чинного на 01 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Це визначено постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 № 838 «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

З питань забезпечення санаторно-курортними путівками або виплати компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, необхідно звертатися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації (проживання).

Нагадуємо, що отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до

Семенівського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Семенівка, вул. Незалежності, 34; тел.: (05341) 91-2-43.

Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя — вихідний.

Єдиний контакт-цент системи безоплатної правової допомоги: цілодобово та безкоштовно в межах України 0-800-213-103.