назад
19.07.18

Зміни в законодавстві про проходження військової служби – інформує юрист Регіонального центру на Слобода FM

SuR 180716 31У червні поточного року відбулися зміни до законодавства, що регулює проходження військової служби. У зв’язку з цим юристи системи безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини інформують громадян про відповідні новації. Так, фахівець Регіонального центру Олексій Рибалка у черговому записі передачі «По суті» на «Слобода FM» детально ознайомив радіослухачів із даною актуальною темою.

Які зміни до законодавства, що регулює проходження військової служби, були внесені 23.06.2018?

Починаючи з 17 березня 2014 р., коли було оприлюднено Указ Президента від 17.03.2014 р. № 303/2014 «Про часткову мобілізацію», і дотепер в Україні діє так званий «особливий період» – період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації, чи з моменту введення воєнного стану в Україні, або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій. Скасування особливого періоду буде здійснено Указом Президента України «Про демобілізацію» після стабілізації ситуації на Сході України.

Відповідно до законодавства, строкові контракти, строк яких закінчився у період з 2014 по 06 січня 2017 року були автоматично пролонговані до оголошення наказу про демобілізацію. Крім того, у 2014-2016 роках укладалися контракти, у яких вже було передбачено термін дії – до закінчення особливого періоду. Як наслідок, усі ці військовослужбовці змушені служити доти, доки не закінчиться особливий період, а спрогнозувати його закінчення, враховуючи обєктивні причини, неможливо.

У зв’язку з триваючим особливим періодом і постало питання щодо звільнення військовослужбовців, які виявили бажання це зробити. Адже зрозуміло, що примусове проходження військової служби не сприяє покращенню якості збройних сил України.

Перший крок до вирішення цього питання було зроблено у січні 2017 року, коли набрав чинності закон, який передбачав звільнення окремих категорій осіб, з контрактами, укладеними або пролонгованими до закінчення особливого періоду, протягом року з моменту набрання чинності законом. І наступний, такий довгоочікуваний крок, було зроблено 23 червня 2018 року, коли набрав чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби)», відомий як законопроект 6052.

На кого поширюється прийнятий закон?

Перш за все, даний закон поширюється на осіб, які уклали строкові контракти і які були автоматично продовжені до оголошення наказу про мобілізацію. Особи, які мають такі контракти, повинні переслужити 18 місяців з моменту пролонгації контракту (закінчення строку дії) і тоді вони отримають право на звільнення.

Також зміни, внесені до чинного законодавства, дозволять особам, які уклали контракт до закінчення особливого періоду і прослужили більше ніж 24 місяці, звільнитися з військової служби.

Що потрібно зробити особі, яка виявила бажання звільнитися з військової служби?

У випадку, якщо військовослужбовець підпадає під зазначену вище категорію і виявив бажання звільнитися з військової служби, йому необхідно:

1)  написати письмовий рапорт у двох екземплярах і зареєструвати його у військовій частині або направити поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

2)  отримати наказ командира військової частини про звільнення військовослужбовця.

SuR 180716 32Протягом якого строку мають бути звільнені військовослужбовці, які вже переслужили необхідну кількість місяців?

Якщо військовослужбовець набув права на звільнення, бажає звільнитися, то він повинен скористатися своїм правом протягом 3 місяців з дня набуття такого права. Якщо особа на момент набуття права на звільнення виконує завдання і бере безпосередню участь в АТО (ООС), то тримісячний відлік розпочинається з дня закінчення виконання відповідного завдання.

SuR 180716 33

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.