назад
11.01.17

Зміни в законодавстві стосовно реєстрації нерухомого майна

Податок на нерухоме майно 1024x76828 жовтня Президентом було підписано закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності». Цим законом вносяться зміни до низки нормативних актів, якими передбачається забезпечення захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном.

Змін зазнав і закон «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження». Основним нововведенням стало невідкладне повідомлення державним реєстратором власника об’єкта нерухомого майна щодо якого подано заяву про проведення відповідних реєстраційних дій та запровадження обов’язкової реєстрації заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій в Державному реєстрі прав, відновлення реєстраційних дій лише за рішенням суду, що набрало законної сили, або заяви власника.
Також новим законом передбачена можливість отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у паперовому вигляді з підписом і печаткою державного реєстратора. Рішення державного реєстратора та витяг з Державного реєстру прав, отримані в електронній чи паперовій формі мають однакову юридичну силу.
Отже, щоб зареєструвати житловий будинок або земельну ділянку Вам потрібно звернутися до Центру надання адміністративних послуг або до державного реєстратора прав на нерухоме майно та подати необхідні документи. Для новозбудованих будинків це:
1) документ, що засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта;
2) технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна;
3) документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси.
Якщо Ваш будинок знаходиться на земельній ділянці, яка зареєстрована в Державному реєстрі прав, то документа, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси подавати не потрібно.
Для реєстрації будинку, збудованого до 5 серпня 1992 року, що розташований на території сільських, селищних, міських рад можна подати документ на землю (державний акт або рішення сільської чи селищної рад про передачу земельної ділянки у власність) та виписку з погосподарської книги, надану виконавчим органом сільської, селищної, міської ради, у якому здійснюється погосподарський облік, або відповідною архівною установою.
Для державної реєстрації права власності та права користування на земельну ділянку із земель державної або комунальної власності, подається рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність чи надання у користування або про затвердження документації із землеустрою щодо формування земельної ділянки та передачу її у власність чи надання у користування.
Також Законом встановлені строки державної реєстрації – 5 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви. Плата (адміністративний збір) за проведення реєстраційних дій становить 140 гривень. Звільняються від сплати адміністративного збору інваліди I та II груп; інваліди Великої Вітчизняної війни, особи із числа учасників антитерористичної операції, яким надано статус інваліда війни або учасника бойових дій, та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; громадяни, віднесені до категорій 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; громадяни, віднесені до категорії 3 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження.
Для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України. За отримання інформації з Державного реєстру прав справляється адміністративний збір у такому розмірі: 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб – отримання інформації, витягу в паперовій формі – 40 грн.; 0,0125 прожиткового мінімуму для працездатних осіб – отримання інформації, витягу в електронній формі – 20 грн. Адміністративний збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення державної реєстрації прав.
Скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України можна в Менському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, 9, довідки за телефоном (04644) 3-30-01