назад
18.07.17

Змінилася назва вулиці, що робити з документами ?

95436За даними обласних державних адміністрацій під час декомунізації було перейменовано 51 493 вулиці, провулки, площі та інші населені пункти. Саме тому у громадян виникає питання, чи потрібно переоформлювати правовстановлюючі документи на нерухомість?

Після перейменування вулиці такі правовстановлюючі документи: свідоцтво про право власності, свідоцтво про право спадщини, договір купівлі-продажу, договір міни, договір дарування – не потребують зміни , вони є чинними.

Якщо ж плануєте продати чи подарувати нерухоме майно, Ви можете звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно та написати заяву з проханням внести зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку із зміною назви вулиці. Під час продажу квартири необхідно звернутися до Департаменту містобудування та архітектури свого міста або району та отримати довідку, що засвідчує перейменування вулиці. Слід відмітити, якщо вулицю перейменували у рамках декомунізації , то реєстраційний збір за проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичних осіб та зміни місцезнаходження юридичної особи, а також місця проживання фізичної особи не стягується.

Для здійснення нотаріальних дій із нерухомістю (продаж, успадкування, дарування) достатньо мати правовстановлюючі документи зі старою назвою вулиці та довідку про перейменування вулиці. На підставі цього нотаріус завірить документи і видасть правовстановлюючий документ новому власнику із зазначенням нової назви вулиці.

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.