назад
25.10.17

Змінюємо суд разом – формуємо правову систему майбутнього

SuR 171025 0924 жовтня у Сумському національному аграрному університеті відбулося засідання круглого столу «Створення позитивного іміджу суду: формування спільного бачення» в межах реалізації грантового проекту «Змінюємо суд разом – формуємо правову систему майбутнього» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя». Участь у заході взяла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва.

З вітальним словом до присутніх звернулася доктор юридичних наук, професор, керівник ГО «Європейський вимір» Світлана Запара. Вона зазначила, що метою заходу є налагодження діалогу між представниками судової влади і громадськістю, обмін досвідом, надання різносторонньої оцінки стану судової реформи, аналіз пропозицій та ідей для її подальшого впровадження, обмін матеріалами для спільної (партнерської) аналітичної та експертної роботи.

SuR 171025 17

SuR 171025 05

SuR 171025 03

Після цього керівник проекту «Змінюємо суд разом – формуємо правову систему майбутнього» Наталія Гресь розповіла про сутність репрезентованого проекту. «Як результат своєї діяльності ми прагнемо бачити підвищення рівня обізнаності громадян щодо змісту та стану реформ, пов’язаних формуванням Нового правосуддя в Україні. Крім того, робота спрямована на трансформацію стану «незадоволення від реформ» до їх позитивного сприйняття», – зазначила вона.

SuR 171025 02

SuR 171025 04

SuR 171025 07

Щодо іміджу суду учасникам засідання розповів директор ГО «Бюро правничих комунікацій», член Громадської ради доброчесності Роман Сухоставець.

Також під час круглого столу суддя-спікер Сумського окружного адміністративного суду Сергій Бондар розповів про роль суддів-спікерів в комунікаційній діяльності суду, а к. ю. н., доцент кафедри правосуддя СНАУ Віталій Бойко проінформував щодо ролі зв’язків суду з громадськістю в забезпеченні гласності цивільного судочинства.

SuR 171025 08

SuR 171025 06

SuR 171025 01

В обговореннях взяли участь й представники засобів масової інформації. Так, журналіст Олена Адаменко виступила на тему «Прозорість суду» очима журналістів».

SuR 171025 11

SuR 171025 15

Завітали на захід й представники судів, аби розповісти про нюанси власної взаємодії з громадянами. Щодо зав’язків з громадськістю в судах розповіла керівник апарату Зарічного районного суду м. Суми Алла Шевченко, наводячи приклади вдалої комунікації. Присутні прослухали й доповідь прес-секретаря Сумського окружного адміністративного суду Вадима Кліщенка на тему формування візуального іміджу суду.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва розповіла учасникам круглого столу про взаємодію центру з судовою системою.

SuR 171025 14

SuR 171025 12

«Механізм забезпечення раннього доступу до правової допомоги реалізується нами так: після затримання поліція негайно інформує центр з надання БВПД про наявний факт, звернувшись за єдиним телефонним номером системи 0 800 213 103. Протягом однієї години центр призначає затриманому адвоката, котрий, в свою чергу, протягом години прибуває до затриманого та власне починає вже роботу над здійсненням захисту», – розповідає вона.

SuR 171025 13

Під час круглого столу відбувалося активне дискутування з різних питань. Учасники ділилися власними практичними напрацюванням у розглянутому питанні.

Не менш важливим є й факт присутності студентів СНАУ, що мали змогу послухати цікаву інформацію від спеціалістів та в подальшому застосовувати її в своїй професійній діяльності та навчанні.