назад

Знай. Розумій. Дій! – Як не потрапити в закордонне рабство

5Представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області під гаслом «Знай. Розумій. Дій!» провели вуличне інформування мешканців міста. Флешмоб відбувся на головній вулиці Миколаєва біля інсталяції присвяченій протидії торгівлі людьми.

Учасники флешмобу акцентували увагу перехожих на тому, що питання торгівлі людьми на сьогоднішній день є дуже актуальним у всьому світі й пояснили що повинні робити громадяни аби не стати жертвою злочинців. Окрім цього, людям повідомили, що у разі, коли складається підозріла ситуація, можна звернутись й до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Також представники центру розповіли про заходи, до яких слід вдаватись, виїжджаючи за кордон для того, щоб поїздка була безпечна і не виникла загроза потрапляння в рабство:

  • Ø Ніколи нікому у жодному разі, окрім офіційних службовців, неможна віддавати свої ідентифікаційні документи.
  • Ø Обов’язково треба взяти з собою копію внутрішнього та закордонного паспортів. В разі необхідності ці копії можуть спростити процедуру отримання документів на повернення в Україну.
  • Ø Переговори про працевлаштування за кордоном, навчання, туристичні подорожі чи шлюб не варто вести наодинці з агентом. Можна запросити взяти участь у переговорах свою довірену особу, члена сім’ї чи близьку людину. Необхідно перевірити, чи має агент або фірма ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном. Таку інформацію можна перевірити в Державному центрі зайнятості.
  • Ø З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір зрозумілою для кандидата на посаду мовою. Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у того, хто влаштовується на роботу.
  • Ø Якщо людина їде за кордон законно працювати, їй необхідно отримати робочу візу. Туристична або гостьова віза не дає права на роботу і можна зіштовхнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.
  • Ø Термін законного перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Ні в якому разі неможна користуватись послугами незнайомців, які пропонують послуги щодо подовження цього терміну.
  • Ø Виїжджаючи за кордон треба залишити своїм родичам та друзям декілька копій наступних документів: внутрішнього паспорту України, закордонного паспорту, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних документів та фотографії. До того ж, необхідно повідомити їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.
  • Ø Якщо за кордоном людина потрапила у важку ситуацію, слід звернутися по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонувати до Міністерства закордонних справ України.1

2

3

4

6

Нагадуємо, що за правовою допомогою можна звернутись до Регіонального центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги у Миколаївській області за адресою: м. Миколаїв, вул. Нікольська, 46, тел.: (0512) 37-50-43. Або зателефонувати на цілодобову гарячу лінію: 0 (800) 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України).