назад
07.11.17

Знай свої права, виконуй свої обов’язки

IMG 3012

Саме під такою назвою відбулася година спілкування з учнями Полтавського професійного ліцею. Захід відбувся у рамках проведення в області Місячника правових знань, який проводиться в усіх навчальних закладах та спрямований на набуття учнівською молоддю правових знань, формування поваги до закону. З учнями спілкувалася заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

Година спілкування була спрямована на ознайомлення учнів із основними положеннями Конвенції ООН «Про права дитини» та мала на меті навчити правильно реалізовувати свої права, виховувати в учнів поважливе ставлення до власної особистості та інших людей.

Під час заходу фахівець Регіонального центру ознайомила учнів із основними правами, які визначені Конвенцією ООН про права дитини, повідомила про інші нормативно правові акти та їх основні положення ,що стосуються захисту прав дітей в Україні, насамперед Закону України «Про охорону дитинства».viber image06112

«Дитина має бути забезпечена особливими правами, особливим захистом, які мають часовий вимір і спеціальне призначення. Це обумовлено її фізичною, розумовою, моральною та духовною незрілістю. І для того, щоб дитина стала зрілою людиною у всіх відношеннях, їй необхідно мати певні спеціальні, додаткові можливості для захисту та реалізації  своїх прав » – повідомила фахівець системи БВПД.

         За словами Юлії Козаченко, Конвенцію про права дитини ще називають Світовою конституцією прав дитини, яка прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року. Норми цієї конвенції діють як складова національного законодавства України з 27 вересня 1991 року, тобто з часу її ратифікації Україною. Як повідомила фахівець Регіонального центру,  Конвенція містить повний перелік прав дитини: на життя, на ім’я, на набуття громадянства, на піклування з боку батьків, на збереження своєї індивідуальності, право бути заслуханою у ході будь-якого розгляду, що стосується дитини; право на свободу совісті та релігії; право на особисте та сімейне життя; недоторканість житла; таємницю кореспонденції; право користуватися найдосконалішими послугами системи охорони здоров’я; благами соціального забезпечення; на рівень життя, необхідний для її розвитку; на освіту; на відпочинок; на особливий захист: від викрадень та продажу, від фізичних форм експлуатації, фізичного та психічного насильства, участі у військових діях; право на вжиття державою всіх необхідних заходів що до сприяння фізичному та психічному відновленню та соціальній інтеграції дитини, яка стала жертвою зловживань або злочину.

«Як громадяни нашої держави ми перебуваємо з нею у правовому зв’язку, що полягає у взаємних правах і обов’язках. Держава нам надає права, якими ми можемо користуватися, в свою чергу ми повинні дотримуватися певних обов’язків.» – зазначила Юлія Козаченко. 

Також учням розповіли про основні обов’язки та повідомили про те, що у разі їх невиконання наступає юридична відповідальність.

Учні також мали можливість подивитися фільм «Життя це вибір», який знятий на виконання Програми правової освіти на 2011-2015 роки за ініціативи Головного управління юстиції у Полтавській області та спрямований на профілактику правопорушень серед неповнолітніх.viber image0611

По  завершеннні заходу учні мали змогу поставити питання фахівцю Регіонального центру та отримати на них кваліфіковану відповідь.IMG 3015

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.