назад
27.03.17

Знаємо, вміємо, захищаємо права переселенців

SuR 2017 03 27 trening 827 березня за участі директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олени ДЕМЧЕНКО та заступника директора Валентини ВОЛОБУЄВОЇ відбувся тренінг на тему «Захист прав внутрішньо переміщених осіб. Проблемні питання надання первинної та вторинної правової допомоги ВПО», організований ГО «Крим СОС». Захід пройшов у рамках підписаного Меморандуму про співпрацю та з метою для підвищення кваліфікації працівників системи БВПД.

У зв’язку з воєнним конфліктом, в правовому полі України з’явилась нова категорія осіб, що потребують додаткової допомоги – внутрішньо переміщені особи. Це особи, які від незалежних від них обставин були вимушені покинути постійне місце проживання, де були забезпечені житлом, соціальним захистом, працевлаштуванням, тощо. Згідно ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

SuR 2017 03 27 trening 1

 

Держава повинна гарантувати для ВПО:

– рівність та заборону дискримінації

– захист від примусового переміщення

– повагу та дотримання гідності особи

– вільний доступ до прав і свобод та їх ефективний захист.

SuR 2017 03 27 trening 2

Крім цього, держава гарантує ВПО право на житло, працю, соціальну допомогу, освіту, волевиявлення, єдність сім’ї, медичні послуги, безпечні умови життя і здоров’я, отримання гуманітарної та благодійної допомоги тощо.

SuR 2017 03 27 trening 3

Працівники бюро, постійно вдосконалюючи надання безоплатної правової допомоги, взяли участь у тренінгу. На початку заходу, директор Регіонального центру Олена ДЕМЧЕНКО зазначила: «Приємно, що співпраця відбувається не на словах, а на практиці. У цьому році уряд прийняв ряд нових законодавчих ініціатив. Зокрема, безоплатна вторинна правова допомога надається і такій категорії населення, як внутрішньо переміщені особи. Тренінг покликаний доповнити і поглибити наші знання у сфері співпраці із переселенцями». Директор Регіонального центру розповіла про свої очікування від заходу: набути не тільки практичних навичок з метою вдосконалення надання безоплатної правової допомоги, а й налагодити комунікації з громадськими організаціями задля об’єднання зусиль в напрямку допомоги ВПО.

SuR 2017 03 27 trening 4

Марія ЛЕВЧЕНКО, юрист ГО «Крим СОС» розказала про національне законодавство у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб та надала інформацію про процес набуття статусу ВПО: «Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково. Довідка видається органами соціального захисту населення. Умовами для отримання довідки є наявність: паспортного документу/документу, що посвідчує особу та підтверджує законність її перебування на території України (у випадку із іноземцями та особами без громадянства), із реєстрацією на території Криму (якщо реєстрація була поставлена до 20 лютого 2014 року) /Донецької,Луганської областей; свідоцтво про народження (для дітей до 16 років); ідентифікаційний номер». У випадку відсутності реєстрації місця проживання у паспорті надаються додаткові докази проживання на зазначеній території, а саме: трудова книжка; довідка з лікарняних установ; документ, підтверджуючий здобуття освіти; водійське посвідчення тощо».

SuR 2017 03 27 trening 5

Під час заходу учасники отримали базові знання та практику щодо основних понять прав людини, міжнародних принципів, ознайомились із практикою роботи Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та можливостями співпраці.

SuR 2017 03 27 trening 6

Довідково про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області:

Адреса: м. Суми, вул. Першотравнева, 29.

Тел. (0542) 603 645, 603 647, 603 649.

 

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103

SuR 2017 03 27 trening 7