назад

20472029 1442430962469154 2056238297 n

Працівники Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги завжди готові допомогти людям, які потребують правової допомоги, але через стан здоров’я не мають  можливості особисто звернутися до місцевого центру.  Нещодавно головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Олена Гикава здійснила виїзний прийом жінки з обмеженими можливостями першої групи, жительки одного із сіл Чортківського району.

Представниця центру прийняла у громадянки звернення та всі необхідні документи для надання жінці правового роз’яснення щодо визнання осіб такими, що втратили право на користування житловим приміщенням.

Олена Гикава проінформувала заявницю, що  ст.  383 Цивільного кодексу України та ст. 150 Житлового кодексу УРСР закріплені положення, відповідно до яких громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей та інших осіб, мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд.

Однак, часто виникають питання як зняти з реєстраційного обліку «небажаного» (колишнього) члена сім’ї, який тривалий час не мешкає за місцем реєстрації, не оплачує житлово-комунальні послуги, відмовляючись зніматися з реєстрації добровільно.

Тому, ВАЖЛИВО ЗНАТИ:

Відповідно до ч. 1,4 ст. 156 ЖК України до членів сім’ї власника житла відносяться особи, зазначені в ч. 2 ст. 64 цього Кодексу: подружжя, їхні діти і батьки. Членами сім’ї власника може бути визнано й інших осіб, якщо вони  постійно проживають разом із ним і ведуть із ним спільне господарство.

За змістом зазначених норм матеріального права правом користування житлом, яке знаходиться у власності особи, мають члени сім’ї власника нарівні з власником будинку, якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням, а також інші особи, якщо вони  постійно проживають разом із ним і ведуть із ним спільне господарство.

Відповідно до чинного законодавства громадянин має бути зареєстрований за місцем свого фактичного проживання. Тому, якщо з тієї або іншої причини зазначене житло перестає бути місцем проживання громадянина, цілком логічно порушити питання про його зняття з реєстраційного обліку. Відразу необхідно відмітити, що це питання вирішується тільки в судовому порядку – у суді загальної юрисдикції за місцем реєстрації громадянина, щодо якого порушується питання про зняття з реєстраційного обліку.

Визнання судом особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням, є підставою для  виписки з квартири чи будинку.

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Степана Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).